Viherjauholla oikopolku onneen?

Eläkoon viherjauho! Ilman sitä ei kannata elää. Saat säihkettä silmiin, heleyttä ihoon ja keveyttä niin suolistoon kuin askeleisiin. Hurraa ruokien supersankari. Säkillinen vihreitten vihannesten hyvyyttä tiivistettynä desilitraan. Ihmeellistä ja ihanaa. Siksi minulla on lieden vierellä lasillinen viherjauhoa. Jos se on kaapissa, unohdan käyttää sitä. Koska se on näkyvillä, muistan lisätä sitä aamupuuroon, keittoihin, muhennoksiin, pataruokiin - kaikkiin ruokiin, paitsi jälkiruokiin. Saan todella kätevästi valtavan määrän hyvää tekeviä aineksia sisääni.

Matkoille en lähde ilman pussukkaa, jossa on laskettu vähintään 1 rkl viherjauhoa/matkapäivä. Sekoitan sen esimerkiksi hotellin aamiaisella mehuun ja saan lähes aina kiinnostavan keskustelun aikaiseksi vähintäänkin tarjoilijan kanssa. Lentokoneessa vihreä aamupuuroni on myös loistava keskustelun avaus. Vihreä kiinnostaa!

Vaikka syön varmasti keskimääräistä ahkerammin kaikenlaisia kasviksia, tekee minullekin usein tiukkaa saada niitä tarpeeksi päivittäisten suositusten mukaisesti. Ja välillä laiskottaa silppuaminen.
Yhdessä ruokalusikallisessa viherjauhoa on ison kasan verran tummanvihreitä kasviksia, tietenkin  vettä vailla. Ilman kuivattua ja jauhettua ruohoa, kasvista tai levää en ikinä saisi aikaiseksi niin runsasta vihreän syöntiä. Siksi rakastan viherjauhoja. Ne ovat todellisia superruokia.


Viherjauhoa saa monelaisin koostumuksin. Siksi en laittanut tähän kuvaan mitään valmistetta. Markkinoilla on mm. lehtikaalista, vehnän - ja ohran oraksesta, makean veden levästä ja monesta muusta tummanvihreästä, syötävästä kasviksesta valmistettua pulveria. Ja valmistajat ovat tietenkin vakuuttuneita siitä, että heidän koostumuksensa on paras. Minä en tiedä enkä ole saanut edes ahkeralla googlauksella asiasta selvää, mutta luomulaadusta pidän kiinni.

Olipa viherjauhe valmistettu mistä tahansa, siinä on valtava määrä hyvää tekeviä ravinto - ja tehoaineita. Juuri tummanvihreistä kasviksista tutkijat ovat liikuttavan yksimielisiä. Ne ovat kaikkien mielestä erityisen terveellisiä ja sisältävät lukuisia jopa parantavia aineosia. Monet niistä ovat vasta löytymässä, mutta minä luotan siihen, että vihreä = vireä.

Kun käytän viherjauhoa säännöllisesti, silmäni ovat kirkkaammat ja ihoni heleämpi. Lisäksi tunnen, että saan luonnollisessa ja erittäin hyvin imeytyvässä muodossa valtaisan määrän erilaisia kasvisten tehoaineita. Siinä lisäravinteet kalpenevat vertailussa. Kuten sanoin, ostan viherjauheet aina luomuna ja suosin sekoituksia. Näin saan erilaisten vihreiden lähteiden parhaat puolet käyttöön.
Viherjauhoja ja asiantuntemusta saa parhaiten luontaistuotekaupoista.

Monet lisäävät viherjauhoa smoothien joukkoon ja yrittävät peittää sen maun makeilla hedelmillä.
Välillä se onnistuu, joskus ei. Minusta on kivaa tietää syöväni jotain todella terveellistä, joten en välitä, vaikka viherjauho ei ole mikään taivaan lahja makunystyröille. Lopulle kehoa se sitä on.
Ja varsinkin kasvisruokien joukossa sitä ei edes huomaa. Käytän esimerkiksi keittoihinuseamman ruokalusikallisen litraa kohden. Sopii muuten riisikeittimen mössöihinkin.

Eläköön viherjauho!

Ps. Kannattaa silti pitää huolta, että saa päivittäin ainakin litran verran tuoreita kasviksia syötyä - tavalla tai toisella.  Ne toimivat loistavana kehon pulloharjana, jotka vievät mennessään väsymyksen, raskauden ja tarpeettomat kilot. Tähän aikaan vuodesta ja näillä pakkasilla suosisin lämpimiä keittoja, patoja ja muhennoksia.


Marika Borg

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä Marika ! Olen kai vähän outo, mutta pidän viherjauheen mausta. Kiitos myös aamupuuro-ohjeesta, siihen ehdin jo hurahtaa täysin. Taatelit ja viikunat olen korvannut marjoilla.Puuroa on helppo varioida tilanteen ja mielen mukaan kun perusaineet on samat. Aivan ihana, minä myös oikein odotan sitä jo illalla laitellessani hiutaleet ja siemenet likoamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä outoja on sitten kaksi! Mutta tosiaan, kaikki eivät heti hurahda sen makuun:). Kiva, kun olet tykästynyt aamupuurosta ja minäkin laitan välillä, kun pakkasesta löytyy, marjoja mukaan. Ihanaa vuoden alkua sinulle!

   Poista
 2. Kiitos tästä Marika ! Olen kai vähän outo, mutta pidän viherjauheen mausta. Kiitos myös aamupuuro-ohjeesta, siihen ehdin jo hurahtaa täysin. Taatelit ja viikunat olen korvannut marjoilla.Puuroa on helppo varioida tilanteen ja mielen mukaan kun perusaineet on samat. Aivan ihana, minä myös oikein odotan sitä jo illalla laitellessani hiutaleet ja siemenet likoamaan.

  VastaaPoista
 3. Oli niin vakuuttavaa että täytyy kokeilla. Kiitos vinkistä. Syön myös paljon kasviksia mutta koska olen laiska niin aika paljon käytän pakastettuja sekoituksia. Esim Lidlin Wok-pusseja. Eikä jää roskiin mitään. Mitä mieltä olet pakastetuista kasviksista? Onko niistä hävinnyt paljon ravintoaineita prosessissa? Lisäaineita niissä ei luullakseni ole... Kaunista talvipäivää Marika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! MInä ostin juuri ison kasan pakastepinaattia, luomuna on välillä saanut Lidlistäkin. Mielestäni pakaste on parempi kuin nahistunut. Ja pakastevihannes on aina parempi kuin ei vihannesta ollenkaan, vai mitä? Iloista vuoden alkua sinulle Marita!

   Poista
 4. Itsekin vannon viherjauhon ja -mehun nimiin. Käytän vihreää päivittäin. Mehustin jääpalapusseihin vehnänorasta vielä joulukuussa, kun oraan kasvatus jäi tauolle luomupuutarhalla. Vihermehujääpala on helppo lisätä aamujuomaan, mehuun sitruunalla terästettynä tai smoothiin. Tuoretta orasta alkaa saada jo helmikuussa. Jauhoa käytän samaan tapaan kuin sinä. Kiitos ihanista vinkeistä (mm. ruuan makua parantavista herkuista). Umeboshi-etikka on minulle vieras, mutta aion kokeilla. Energistä vuodenjatkoa sinulle ja kaikille lukijoillesi.

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.