Saanko esitellä lupaukseni mukaisesti keittiöni rakastetuimman jäsenen; riisikeittimen. Riisikeittimiä on kaukoidässä varmaankin lähes kaikilla. Se on kuulemma maailman eniten käytetty sähköinen laite. Siellä tosin sitä käytetään lähes yksinomaan nimensä mukaisesti riisin kypsentämiseen. Itse käytän sitä monipuolisemmin erilaisten kasvismuhennosten, keitosten ja risottojen tekoon. Riisikeitin on huokeahko laite, jonka hintahaitari on muutamasta kympistä alle sataseen, riippuen koosta. Itselläni on 1,8 litran keitin, mutta sinulle saattaa riittää litran vehje oikein hyvin.
Riisikeittimessä on kulho, jonne laitetaan ensin riisi ja vettä. Eräs japanilaisrouva opetti minulle vuosikymmeniä sitten, että helpoin tapa määritellä sopiva vesimäärä on laittaa kämmen riisiä vasten ja kun vettä on ranteeseen saakka, niin se riittää. Sitten voit laittaa sinne riisin ja veden joukkoon muutaman kourallisen silputtuja vihanneksia ja juureksia, mausteita ja vaikkapa liemikuution. Kurpitsa-kesäkaalirisotto 17.12 postauksessa on tästä hyvä esimerkki.
Riisikeitin lämmittää seoksen pikkuhiljaa kiehuvaksi ja kun ruoka on kypsää, se kytkee itsensä lämmön ylläpitoon. Ja laite tekee kaiken tämän ilman, että sinua tai ketään muutakaan tarvitaan vahtimaan ja hämmentämään. Sinun ilonasi on kotiin tullessasi kytkeä laite pois päältä, avata kansi ja kauhoa tuoksuvaa ja sopivan lämmintä ruokaa lautasille. Toki riisikeittimessä voi tehdä vaikkapa tattaria, perunoita ja vaikka mitä, mutta aloitetaan nyt tämän vekottimen alkuperäisestä käytöstä.
Tärkeää on olla täyttämättä kulhoa liikaa varsinkaan harjoitteluvaiheessa. Sillä tämä laite, kuten kaikki keittiövälineet, edellyttää opettelua, että saat sen palvelemaan sinua kunnolla.
10 minuutin pinaattimuhennos
Kuvan epämääräinen vihermössö syntyi seuraavalla tavalla:
Aamulla, ennen työpalaveriin lähtöä, laitoin riisikeittimeen 2 dl jasmiiniriisiä ( ihana tuoksu!), sopivan määrän vettä, 2 viipaloitua porkkanaa, pussillisen pakastepinaattia, 1 dl punaisia linssejä sekä purkillisen kookosmaitoa. Mausteeksi sekoitin nesteeseen ruokalusikallisen thaimausteseosta ja kasvisliemikuution. Kaikki vaihteeksi luomuna:). Laitoin kannen päälle ja kytkimen kiehuma-asentoon.
Tulin kotiin 6 tunnin päästä ja vastaani leijui suloinen tuoksu. Kannen alta löytyi neljälle hengelle lempeän lämmittävä ja aidosti ravitseva talvimuhennos. Lorautin päälle vähän paahdettua seesamiöljyä, joka antaa ihastuttavan maun ja tuoksun kasvisruuille. Silppusin vielä annoksille tuoretta korianteria, joka olisi kyllä tehnyt tästäkin kuvasta vähän kauniimman.
Ja todellakin - aamulla minulla meni korkeintaan kymmenen minuuttia riisikeittimen täyttämiseen. Ateria olisi ollut toki valmiina jo varmaan reilun puolen tunnin kuluttua, mutta homman idea on se, että vekotin pitää ruuan lämpimänä kunnes se halutaan nauttia.
Kiitos vinkistä ja reseptistä! Pitääpä tutustua laitteeseen, vaikuttaa tosi kätevältä! Pitäähän laite (toivottavasti) lämpötilan riittävän kuumana, muuten on aika riskaabelia säilyttää lämpimänä pitkään..?
VastaaPoistaAnteeksi, että en ole huomannut kysymystäsi! Kyllä riisikeittimessä voi mielestäni pitää turvallisesti lämmintä ruokaa useita tunteja. Itse en jätä sitä huoneenlämpöön yön yli kuten aasiassa paljon tehdään. Iloista vuoden alkua sinulle!
VastaaPoistaRiisinkeitin tilattuna! :) Kiitos Marika! -Saija
VastaaPoista