PIKAOPAS  MEDITOINTIINTeen oletuksen; peset hampaasi ainakin kerran päivässä. Oletan myös, että et illalla huokaile, miten ihmeessä ehdit aamulla senkin homman hoitaa. En usko, että myöskään päivittelet heti herättyäsi, että hohhoijaa, taas pitäisi ryhtyä hampaiden puhdistuksen. Tuskin tuskailet sitä, että illalla ne hampulit pitää TAAS puhdistaa. Peset hampaat, koska olet oppinut tekemään niin. Ymmärrät myös, että se on järkevää ja perushygieniaan kuuluva juttu. Se vain tehdään ja sitä paitsi puhtaat hampaat tuntuvat miellyttävämmiltä.

Hampaiden pesuun menee yleensä muutama minuutti ja sen tekee ilman suuria tunnekuohuja. Hiljentymiseen menee minimissään saman verran aikaa, mutta sen tekeminen päivittäin on  vaikeampaa kuin Etelänavan valloitus. Ainakin se vaikuttaa siltä sen perusteella, mitä minulle sanotaan, kun suosittelen uudelleen ja uudelleen, että hiljentyisimme päivittäin vähintään kolmeksi minuutiksi. Selitän kohta miksi.

Et usko, kuinka monta kertaa olen kuullut, että kyllähän minä, mutta kyllä se Marika on vain niin, että ei meidän huushollissa sellainen mietiskely onnistu aamuisin/iltaisin/koskaan. Ei ole aikaa. Ei lapset anna rauhaa. Ei sitä vain muista. Ei pysty keskittymään. Ja kyllähän minä tiedän, että pitäisi, mutta. Mutta. Mutta.

No ei sitten. Tai jos kuitenkin. Jokapäiväinen hiljentyminen on, uskallanko sanoa, jopa tärkeämpää kuin hampaiden pesu. Toki suosittelen molempia, mutta jos nyt täytyy valita ja todellakin, todellakin, todellakin oma elämä on kiinni siitä 180 sekunnista, niin voihan sitä sitten vaihdella hommaa vaikka vuoropäivinä hampaita pesten ja vuoropäivinä hiljentymällä.

Hiljentyminen, siis hienommin sanottuna meditointi, on MIELEN HYGIENIAA. Sen on todistettu siistivän sisäistä kaaostamme loistavasti. Se tekee meidät onnellisemmaksi. Se muuttaa meidät rauhallisemmaksi. Olemme tasapainoisempia ja ystävällisempiä. Säännöllinen hiljentyminen koulii tutkitusti aivomme myönteisemmiksi ja myötätuntoisemmiksi. Teemme viisaampia päätöksiä.
Ajatus kulkee kirkkaammin. Olemme vähemmän ympäristöhaitta, enemmän iloksi ja valoksi itsellemme ja muille. Googlaa huviksesi meditoinnin myönteiset vaikutukset. Ylläty iloisesti.

Eikä tässä vielä kaikki. Hiljentymisellä on suoranaisia, myönteisiä vaikutuksia kehomme terveyteen. Saattaisipa jopa toimia paremmin kuin joku ihmerahka. Meditointi vaikuttaa mm. hermostoomme ja hormonitasapainoomme, puhumattakaan verenpaineeseemme. Stressi hellittää. Kortisolitaso laskee. Se taas laihduttaa. Parempi kysymys olisikin, mihin meditoinnilla ei ole eheyttävää vaikutusta.
Mikä parasta, ei tarvitse lähteä Intiaan vuodeksi. Kolme minuuttia vaikkapa kotisohvalla on loistava alku, kunhan sitä tekee vakkaristi noin kuukauden. Sitten yleensä alkaa huomata, että haluaa jatkaa ja kolme minuuttia tekee mieli vähän venyttää. Olo on niin paljon parempi. Hiljentymisen hyödyt kertautuvat toistosta ja yksikään kerta ei mene hukkaan.

Tarvitsemmeko me ihan oikeasti lisää syitä tehdä hiljentymisestä yhtä itsestään selvän asian kuin hampaiden pesusta? Jota muuten vastustimme lapsena aika tarmokkaasti tai ainakin meidät siihen siedätettiin päivästä toiseen. Kaikkeen tottuu, kunhan tajuaa, että muuhun ei ole varaa. Meillä ei ole varaa olla meditoimatta. Sen verran levottomaksi tämä elämä vaikuttaa menneen. Minä ainakin koen olevani aikamoinen sotku, ellen hiljenny joka aamu ja ilta. Katson, että ympärilläni olevat ihmiset ansaitsevat minut siistimpänä. Olisitko sinäkin ansainnut onnellisemman elämän?

PIKAOPAS MEDITOINTIIN

Ai niin, miten hiljennytään? Se on ällistyttävän helppoa. 1. Suljetaan känny. 2. Suljetaan suu.
3. Suljetaan silmät. 4. Keskitytään ihailemaan omaa ihmeellista hengitystä. Kuunnellaan sitä, tunnetaan se sisällämme, huomataan sisäänhengitys, havaitaan uloshengitys. 5. Keskitytään siihen, että ei välitetä yhtikäs mitään niistä miljoonasta ajatuksesta, joita risteilee päässä. Ei ne sieltä minnekään katoa, joten annetaan niitten ihan rauhassa laukata sinne sun tänne. Aah.

Laita kello soimaan kolmen minuutin päähän, ettei tarvitse vilkuilla, milloin ikuisuus on kulunut. Ajankuluksesi voit laskea 180:een. Tai vähän eteenpäin. Koska jokainen sekunti lisää on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Näin se on. Eikä kukaan meistä voi epäonnistua. Ollaan vain hiljaa. Ei sen enempää.


Helmi haluaa hiljentyä, koska Helmi on huomannut, että se on kivaa! Sitäpaitsi Helmi on huomannut, että aikuiset ovat mukavampia, kun he myös ovat hiljentyneet.Marika Borg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.