LUE MIKSI SINÄKIN TARVITSET IHMISTAITO -PÄIVITYSTÄ


- Mitä sinä nykyisin opetat, kysyi englantilainen kolleegani. Ihmistaitoja, vastasin.  Olinko siis lopettanut valmentajien kouluttamisen, hän tiedusteli. En todellakaan. Pidin hänelle palopuheen ja nyt teen sen sinulle kirjallisena: Jokainen, siis ihan jokainen meistä ansaitsee saada tehotreeniä ihmistaidoissa.  Sinä ja minä. Erityisesti yritykset, vaikka niissä herätään aivan liian hitaasti tajuamaan, että ihmiset tekevät tuloksen, eivät asiat ja koneet. Olemme todella kipeästi päivityksen tarpeessa. Yrittäjät ovat väsyneitä ja kiireisiä, työntekijät ovat väsyneitä ja kiireisiä, lapsetkin ovat väsyneitä, koska heidän huoltajillaan on kiire. Emme tosin tiedä minne.

Olemmeko me stressaantuneempia kuin ennen? No ihan taatusti, sillä aivot ovat lähes kaikilla ylikuormittuneita. Kaikkea on liikaa. Se on uudenlaista stressiä,  joka ei häivy viinilasillisella ja irtokarkeilla. Todisteeksi riittää käynti ruuhkaisassa kaupassa. Siellä leppoisuus ja ystävällisyys on harvinaisempaa kuin luomutuote. Tylyys ja töykeys ei ole normaalia. Ei edes meille suomalaisille.
Se on merkki sisäisestä paineesta. Emme enää taistele ruuasta luolamiehen tavoin mutta käyttäydymme kuitenkin kuin olisimme vihollisten ympäröimiä. Somen vihapuheet ovat tästä ääriesimerkki. Kuitenkin ihmisyyden kauneimpia asioita on kunnioittava ja lämminhenkinen yhteisöllisyys. Haluamme olla hyviä. Se on kuitenkin välillä haastavaa ellemme huolla aivojamme.

Mitä on tapahtunut? Liian nopea muutos. Meillä on ikäänkuin antiikin Pariisin kartta kädessämme vaikka pitäisi pystyä löytämään tiensä nykyajan New Yorkissa. Ei oikein onnistu edes gps:n avulla ja on vähintäänkin eksynyt olo. Maisemat ovat vaihtuneet aivojemme kannalta tunnistamattomiksi ja jokainen meistä tarvitsee ja ansaitsee suunnistusapua. Siinä ei ole mitään hävettävää vaikka jotkut, ehkäpä erityisen stressikuormitetut ihmiset sille naureskelevat. Mutta tietämättömyyttä, ei tyhmyyttä on olla käyttämättä nykyajan keinoja,  jotka ovat kuin loistavasti toimivia navigaattoreita.
Tästä ihmistaidoissa eli opettamissani valmennustaidoissa on kyse. Paremmista keinoista pärjätä kiihtyvällä tahdilla muuttuvassa maailmassamme. 

Ympäröivä todellisuus on muuttunut viime vuosikymmeninä perusteellisemmin kuin kymmeniin  tuhansiin vuosiin. Ei ole ehtinyt evoluutio mukaan. Ei ollenkaan. Aivomme eivät ole päivittyneet muutoksen vauhdissa. Mieli ja keho eivät ole niin moderneja  kuin haluasimme olettaa. Käymme kankealla ja yksinkertaisella ohjelmalla. Siksi on varsin ymmärrettävää, että sekoilemme alkeellisilla tavoillamme niin ihmissuhteiden kuin digiähkyn kanssa. Sisäinen kuormitus on niin yksilön kuin yhteisön tasolla korkea.

Me tarvitsemme keinot palauttaa hyvyytemme ja ihmisyytemme. Me tarvitsemme ihan uusia taitoja, joita ilman esi-isämme ovat pärjänneet vallan mainiosti. Me tarvomme kömpelösti ja pahoinvoivasti eteenpäin luolamiestyylillä vaikka meiltä edellytetään jotain ihan muuta. Esimerkiksi esimiehet ovat ymmällään kun yhtäkkiä pitäisi ymmärtää alaisiaan. Alaiset manaavat ikuisia organisaatiomuutoksia ja vastustavat niitä minkä voivat. Ainakin valittamalla. Aikuiset kauhistelevat virtuaalimaailmaan uponneita lapsiaan ja samalla räpeltävät älypuhelimiaan. Päätöksiä pitäisi pystyä tekemään ja nukkuakin kuulemma pitäisi. Pitäisi niin paljon, mindfulnessiakin pitäisi harjoittaa ja tekisi vain mieli muuttaa Välimeren äärelle. Tai jonnekin.


IHMISTAIDOT eli opettamani valmennustaidot päivittävät meidät selviytymään nykyajasta ja valmistautumaan tulevaan. Joku päivä nämä ovat kansalaistaitoja, jotka opetetaan jo koulussa. Sitä odotellessa teen sitä, minkä tiedän toimivan loistavasti. Opetan ihmistaitoja valmennustaitojen nimellä, jotta yritykset älyäisivät tarttua niihin. Kannattaisi. Miksi?

*Tarvitsemme kykyä neuvotella jopa 'vihollisen' kanssa. Neuvottelulla päästään aina pitemmälle kuin määräilyllä  sillä jokainen ihminen haluaa sisimmässään olla vapaa päättämään.

*Meidän on opittava kuuntelemaan toisiamme kunnioittavasti, jotta ihmiset kokevat tulevansa kuulluksi. Sellaiset ihmiset eivät hyökkää. Emme mekään.

*Jotta ymmärtäisimme, meidän on oltava ymmärrettäviä.  On tunnettava itsensä tunnistaakseen  oma tapa kohdata muut ihmiset. Viisas tuntee itsensä eikä tee oletuksia edes toisista.

*Kannustava ihminen tuo toisista parhaan esille. Se ei ole meille luontaista. Se on opeteltava. Kannustus on yrityksissä nopein tapa kohentaa tulosta. Kuinka monta tutkimusta tästä vielä tarvitaan?

*Rauhallisempana ja tasapainoisempina teemme viisaampia päätöksiä. Tutkittu on. Liskoaivoilla johdetulla maailmalla tulee ikävää jälkeä. Siitä on meillä kaikilla ihan omakohtaisia kokemuksia, vai mitä?

Jos sinua puhuttelee paremmin sana valmennustaidot kuin ihmistaidot, niin tiivistän ne tässä näin. Ja tosiaan, nämä eivät ole meille luontaisia kykyjä, vaikka saatamme kuvitella olevamme se poikkeusyksilö tomppeleiden keskuudessa. Emme ole ilman harjoittelua.

1. Kyky rauhoittaa aivot niin, että ne kykenevät järkeviin ja harkittuihin päätöksiin eikä vain liskoaivojen alkeellisiin käskyihin. Lue aiheesta lisää blogissani AIVOJEN RAUHOITTAMINEN.

2. Vuorovaikutustaidot niin, että sinut ymmärretään oikein ja sinä ymmärrät muut oikein. Moni meistä on sitä mieltä, että muilla on huonot vuorovaikutustaidot. Itsestä kannattaa kuitenkin aloittaa.

3. Oman elämän tasapainoittaminen omien arvojen mukaiseksi eli niin, että  arvostat itseäsi ja muita mm.ajankäyttövalinnoillasi. Arvojen vastainen elämä rassaa enemmän kuin uskomme.

4. Uskomusten muokkaaminen tietoisesti sellasiksi, että ne palvelevat sinua eivätkä toisinpäin. Yleensä meillä on roppakaupalla alitajuisia uskomuksia, jotka jarruttavat hyvää elämää.

5. Tavoitteiden selkeyttäminen niin, että tiedät mihin suuntaan olet menossa ja osaat vaihtaa suuntaa tarpeen tullen. Se ei ole enää itsestään selvyys. Sitäkin on harjoiteltava.

6. Osata antaa muille ja toki itselleenkin kaikkein tärkeimmät asiat eli kyvyn kuunnella, kannustaa ja nähdä voimavarat ja mahdollisuudet. Tätäkin pitää harjoitella sillä luontaisia luolamieskykyjä nämäkään taidot eivät ole. Eikä kannata olettaa, että ne hallitsee. Kysy läheisiltäsi.

Tarkemman listan valmennuskoulutuksen sisällöstä saat tästä esitteestä:
   KATSO VALMENNUSKOULUTUKSEN ESITETTÄ


TIEDOTUSTILAISUUS VALMENNUSKOULUTUKSESTA, JOKA STARTTAA 
SYKSYLLÄ 2016
TIEDOTUSTILAISUUS VALMENNUSKOULUTUKSESTA

TERVETULOA 26.4. KLO 17 -19 KATSOMAAN KUINKA VALMENNAN

Järjestän tiedotustilaisuuden tiistaina 26.4. klo 17 -19 ensi syksynä käynnistyvästä valmennuskoulutuksestani. Olisi suuri ilo ja kunnia kertoa enemmän koulutuksen annista sinulle tai työyhteisöllesi.

Tule myös seuraamaan valmennusdemonstraatiota. Valmennan yleisöstä valittua vapaaehtoista henkilöä hänen valitsemastaan aiheesta. Näet käytännössä, miten valmennus toimii. Pääset kysymään sinulle olennaiset asiat.TERVETULOA VALAISEVAAN TIEDOTUSTILAISUUTEEMME
TIISTAINA 26. 4. klo 17 -19
PAIKKA GLO HOTEL ART,  HELSINKI

Ilmoittaudu info@namaste.fi
Löydä Glo Hotel Art

Lataa itsellesi esite ja tutustu siihen kaikessa rauhassa. Tule kuulemaan lisää ja katsomaan, miten valmennan ihan livenä jotain vapaaehtoista henkilöä yleisön joukosta. Tervetuloa!


LUE ESITTEESTÄ SOPISIKO VALMENNUSKOULUTUS JUURI SINULLE.


HUOM! Jos haluat hypätä loistokoulutukseen heti, tule mukaan 6.4. alkavaan koulutukseemme JÄRVENPÄÄSSÄ.  Se on lyhyempi ja huokeampi kuin syksyn koulutus, joten se saattaisi sopia sinulle loistavasti. Soita Sari Hämäläinen 040 5672363 ja kysy lisää.

Marika Borg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.