Keväiset avocadokääryleet + Näin valitset kypsän avocadonKokkaus on parhaimmillaan hauska löytöretki uuteen.
Opin paljon uutta nuorilta kasviskokeilta kotimaassa ja ulkomailla.  Heillä on raikas ja kekseliäs tapa tehdä moderneja ruokia tavallisista ja tavattomista raaka-aineista. Reseptit ovat paitsi aidosti herkullisia ja terveellisiä,  ilahduttavan usein myös gluteenittomia ja maidottomia. Siksi ne sopivat lähes kaikille. Välillä raaka-aineet ovat jopa minulle liian eksoottisia (kurpitsansiemenjauho??) eikä niitä löydy pohjattomasta kaapistani. Silloin kokeilen korvata puuttuvat aineosat jollakin tavallisemmalla vaihtoehdolla. Yleensä onnistuu ihan hyvin eli ei kannata hylätä ohjetta vain siksi, että yhtä raaka-ainetta ei ole saatavilla. 

Idean näihin pilvenkeveisiin ja nopeasti tehtäviin kääryleisiin sain Hanna Stoltilta. Hän kokkaa fantastisia kasvisruokia meille Shantin joogakoulutukseen osallistuvalle porukalle. Hanna käytti taannoin kesäkurpitsarulliensa täytteenä mm. cashewpähkinätahnaa, minä laitoin avocadoa. 
Molempi parempi.


Tarvitset tähän reseptiin oikeastaan vain kesäkurpitsaa ja avocadoa sekä mielimausteitasi.
Itse käytin sitruunaa, ripauksen mustapippuria ja tuoretta korianteria.

              AVOCADO-KESÄKURPITSAKÄÄRYLEET
         Saat noin 10 rullaa parista kesäkurpitsasta ja avocadosta

1. Huuhtele kesäkurpitsa ja viipaloi pitkittäisiä siivuja juustohöylällä tai jollakin kodin härpäkkeellä, joka tekee mukavan ohuita ja siistejä viipaleita. Ripottele pinnalle henkäyksen verran yrttisuolaa. Peitä keittiöpyyhkeellä siksi aikaa kun muussaat avocadon. Näin viipaleet eivät kuivahda.


2. Halkaise avocado, poista siemen ja koverra pehmeä sisus ulos puoliskoista. Lue alla siitä, miten tunnistat kypsän avocadon. Mössää haarukalla ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja rouhi vähän mustapippuria. Silppua sekaan jotain mieluisaa tuoreyrttiä. Itse käytin oreganoa ja korianteria koska niitä oli kotona. Mielestäni avocado on siitä sopuisa raaka-aine, että sen kanssa sopivat lähes kaikki yrtit ja mausteet. Lisää ripaus yrttisuolaa ja sitten voitkin maistaa, onko vihreä tahna sopivan makuista eli raikasta ja keväistä. Jos pidät tulisista mauista niin voit lisätä avocadotahnan joukkoon chiliä ja valkosipulia. Hienoksi silputtu ruohosipuli tekee tahnalle myös hyvää.

Kesäkurpitsa on helppo leikata siivuiksi tavallisella juustohöylällä. Laitoin kaksi siivua osittain päällekäin niin sain pitemmän rullattavan osuuden.

4. Levitä avocadotahnaa ohuelti kesäkurpitsan siivulle. Näin saat sen rullattua kääryleeksi ilman että täyte pursuaa liikaa ulos. Itse laitoin kaksi kesäkurpitsaviipaletta osittain päällekäin/peräkkäin. Näin sain pitemmän ja tukevamman kääryleen. Joudut ehkä kokeilemaan muutamalla viipaleella, mutta sitten homma alkaakin sujua kuin tanssi. Yksi kääryle on juuri sopiva suupala. Ainakin minun suureen suuhuni se mahtui hyvin!


Kuvaan riitti vain kolme käärylettä, sillä loput ehdin syödä koemaistajaisiksi. Sitten huomasin, että minulla ei ole enää lisää kesäkurpitsaa. Mutta onneksi jo yhdestä keskikokoisesta kesäkurpitsasta tulee ainakin 4-6 käärylettä.


LUE LISÄÄ KEHON PUHDISTAMISESTA KEVÄTTÄ VARTEN
              TERVETULOA DETOX -LUENNOLLE KUULEMAAN LISÄÄ RUOKAOHJEITA


MITEN TIEDÄT, ETTÄ AVOCADO ON SOPIVAN KYPSÄ?

Kokeile ensin, että olet varmasti käyttämässä sopivan kypsää avocadoa. On tylsää halkaista kallis hedelmä tajutaksesi, että se on syömäkelvoton. Näin voi käydä jopa niille ylihinnoitelluille, valmiiksi pakatuille avocadoille, joissa lukee päällä SYÖNTIKYPSÄ. Ja tosiaan, luomuavocadotkin ovat yleensä huokeampia kuin nämä paketoidut tapaukset. Kannattaa vertailla kilohintoja.

Syöntikypsän tai kotona sopivaksi kypsyvän valitsemjinen on välillä vaikeaa jopa minulle, jolla on läheinen ja kiihkeä suhde tähän kermaiseen hedelmään. Pettymyksiä on tullut luvattoman paljon eikä aina ole kyse siitä, ettemmekö me kuluttajat osaisi valita. Mielestäni kauppiaitten olisi pidettävä parempaa standardia yllä. Osa avocadoista on ensin kivikovia ja sitten ne ovatkin jo mätiä. Siinä on ilmeisesti kuljetuksessa tapahtunut jotain, mitä ei pitäisi tapahtua.

Googlasin aiheen ja löysin monia kiinnostavia videoita aiheesta. Yhdessä niistä ei arvailla, puserrella ja hipelöidä vaan poistetaan kanta ja katsotaan sisälle. Kanta on se kova nuppi, josta avocado on roikkunut puussa ja kyllä, avocado kasvaa puussa! Kannan alta paljastuu sisus ja sieltä sitten on tärkeää kurkata sitä väriä ,joka näkyy poistetun kannan alla (ks.videolinkki).

Kirkkaan Vihreä on vielä raaka ja maistuu lähinnä saippualta.
Ruskeanmusta on syömäkelvotonta mössöä.
Kellertävän vihreä on kuulemma oikea väri. Kokeilin tätä kolmeen eri avocadoon ja ainakin minun yksilöissäni tämä piti paikkansa. Tosin tätä keinoa ei voi käyttää kaupassa, jossa on tyydyttävä entisen malliseen kopelointiin ja etsittävä se pehmeänkiinteä yksilö, joka lupaa hyvää.

Katso onko avocadosi kypsä


Marika Borg

1 kommentti:

  1. Ihanaa nähdä miten sait luotua reseptistäni oman versiosi! :) Avokado sopii rulliin kuin nenä päähän :)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.