Yksinkertaisesti hyvää

Kasviksia ei voi syödä liikaa. Liian vähän kylläkin. Ja se liian vähän on valitettavasti ihan liian normaalia. Minulla on intohimo saada meidät suomalaiset herkuttelemaan kasvisruuilla niin, että ne valtaisivat lautaselta suurimman osan. Tottakai kansanterveys siitä hyötyisi, mutta kyllä se suurin anti ja etu koituu yksilölle, joka voi paremmin ja jaksaa muutakin kuin valittaa vetämätöntä oloaan. Runsas kasvisten syönti tasapainottaa ruokavalion ihan itsestään. Ei tarvitse temppuilla erikoisruokavalioilla, kun täyttyy lautasensa vaikkapa meheväksi haudutetuilla ja ihanasti maustetuilla syksyn kasviksilla.

Nyt en saarnaa lihaa vastaan vaan kasvisten puolesta. Oikein valmistettuna niistä saa aivan tolkuttoman herkullisia ruokia. Kurkku, tomaatti ja jäävuorisalaatti ovat lähinnä vettä, usein luvattoman mauttomia enkä keksi niistä kovin paljoa hyvää sanottavaa. Kukkakaalista, kurpitsoista, fenkolista ja pinaatista voisin sensijaan kirjoittaa vaikka runoja, jos osaisin.

Tässä sinulle niin helppo kasvisohje, että sen helpommaksi ei hommaa voi oikein tehdä. Ja loputulos on sen verran maukas, että oheiseen kuvaan sain taistella jämät ruokapöytäni ympärille kokoontuneiden ystävien käsistä. Vaatimaton kukkakaali olikin yllättäen ruokailijoiden suurin suosikki.

Minä syön vaivatta kokonaisen kypsennetyn kukkakaalin ateriaksi, mutta sinulle saattaa riittää noin puolikas kaalia. Nyt kukkakaali on parhaimmillaan ja minulla on tavoite syödä ainakin yksi päivässä. Raasteena ja ihan kevyesti höyrytettynä se onkin ihan loistava riisin sijainen.

PAAHDETUT KUKKAKAALIPUUT

Tähän ohjeeseen tarvitset 1 - 2 kukkakaalia, neitsytoliiviöljyä, suolaa ja makeaa madrascurryseosta, jos siitä tykkäät ( minä tykkään kovasti).

Leikkaa kukkakaali reippaiksi siivuiksi pystysuunnassa niin, että saat isoja kukkakaalipuita, jotka pysyvät jotakuinkin kasassa siivuina. Mutta ei tee mitään, jos osa kukkakaalista murenee pienemmiksi ruusukkeiksi.

Levitä kaalisiivut ja ruusukkeet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ripottele kaalien pintaan suolaa tai yrttisuolaa sekä madrascurryä, jos tykkäät intialaisista mausteista, mutta et liiasta tulisuudesta. Lorauta oliiviöljyä kaalien päälle.

Laita kukkakaalit kypsymään uuniin, 200 asteeseen 20 minuutiksi. Kokeile välillä, missä vaiheessa kaalit ovat hieman pehmenneet, mutta ovat vielä ryhdikkäitä. Valmiiden kukkakaalien pinnalle voit ripotella paahdettuja seesaminsiemeniä tai pinjansiemeniä. Ne sopivat oikein hyvin.

Tarjoile kukkakaalipuut vaikkapa keitettyjen, dijonsinapilla maustettujen perunoiden ja papusalaatin kera, kuten minä tein. Illalla laitoin vielä paahdetun kukkakaalin siivun riisikakun päälle, jolle olin levittänyt suorastaan syntisen paksun majoneesikerroksen ( luomuna tietenkin:). Suosittelen!

Nämä yksinkertaiset kasvisruuat ovat ollet blogini yksi suosituimmista/luetuimmista jutuista.
Lisää niitä löydät kohdasta Söin tänään Helppoja kasvisruokia!

Marika Borg

1 kommentti:

  1. Kiitos ihanasta ohjeesta, söimme hyvällä ruokahalulla vaikkei kaikkia mainitsemiasi mausteita omasta kaapista löytynytkään. Hyödynsin omia yrttejäni ja tietysti valkosipulia ja lentokentältä ostamiamme Portugalilaista oliiviöljyä. t. Kirsi

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.