Herkullinen jättiläinen


Jättikokoinen kesäkurpitsa on monen kotiviljelijän lomaltapaluu-yllätys. Siellä valtaisten lehtien alla luuraa mäyräkoiran kokoinen luomus, joka jää monelta käyttämättä siksi, että se ei ole ihan niin mehukas kuin pienemmät siskonsa. Paitsi että on, kun valmistat sen näin;

Raasta kurpitsa karkealla terällä tai käytä sellaista ihmehärpäkettä kuin spiraalileikkuri, jota jotkut kutsuvat juures - tai vihannessorviksi. Sillä saa varsinkin juuri kesäkurpitsoista, mutta myös porkkanoista, perunoista, bataateista ja muista tiiviistä juureksista tosi nopeasti kypsyvää spagettimaista nauhaa. Kevyttä ja herkullista ja erehdyttävästi pastamaista. Ja sehän on hyvä juttu, vai mitä!

Laita kattilaan vähän vettä pohjalle ja lisää sitten kiehuvaan vesitilkkaan nauhamainen kesäkurpitsa tai raaste. Pistä kansi päälle ja anna hetken höyrystyä ja pehmentyä. Jätä al dente eli älä anna kypsyä ihan mössöksi. Mausta kasvisspagetti sormisuolalla (itse käytän sitruunalla maustettua sormisuolaa) ja reippaalla lorauksella hyvää neitsytoliiviöljyä. Voit myös silputa joukkoon mieleistäsi yrttiä. Välillä lotraan kasvisspagettiin oikein ison lusikallisen pestoa enkä edes huomaa syöväni kasvispastaa.

Tänään lounaaksi päätyi myös tyttären pihalta saatua taivaallista pinaattia kevyesti höyrytettynä ja seesamiöljyssä paahdettua tofua. Joskus vähemmän on enemmän ja nautin siitä, että juuri poimittujen kasvisten omat maut pääsevät pääosaan. Mutta sinä voit tietenkin intoutua vaikka millaisiin maustekokeiluihin. Illalla nimittäin minäkin sitten katselin jäljelle jäänyttä kesäkurpitsaspagettikasaa kulhossa ja haudutin sen pehmeäksi kookosmaidossa ja maustoin rakastamallani madrascurryllä. Oli ihanan lempeää ja taatusti tuli syötyä tarpeeksi vihanneksia.

Nautitaan sadonkorjuusta - olipa se omalta pihalta, torilta tai lähimarketista!


Marika Borg

1 kommentti:

  1. Hei Marika,
    Ihan mahtavia nämä reseptit. Testaan :)
    Kiiots <3
    -janica-

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.