Elämäni ennen ja jälkeen!


Ennen luulin, että muut olivat liian hitaita. Sitten tajusin, että vauhti on täysin suhteellinen juttu. Toisen sopiva on toiselle liian nopea.
Ennen kuvittelin, että muut eivät ymmärtäneet toimia ripeästi vaan jäivät junnaamaan paikalle.
Sitten tajusin, että he harkitsivat eri vaihtoehtoja. Jämähtäminen olikin vain minun yksipuolinen ja tuomitseva tulkintani.
Ennen en käsittänyt, että muut eivät avanneet suutaan reippaasti vaikkapa kokouksessa.
Sitten tajusin, että aina maailma ei ole parempi paikka kun avaan suuni. Toiset myös onnistuvat jyräämään hiljaisemmat vieläkin mykemmiksi. Itse olen taipuvainen juuri tähän ikävään toimintamalliin.

Jokaisella meistä on varmasti monia hetkiä, jotka ovat toimineet merkittävinä vedenjakajina omalla elonpolulla. On elämää ennen ja jälkeen jonkun olennaisen tapahtuman ja oivalluksen.
On herätty, ainakin hetkellisesti, tasapaksusta horroksesta, jossa helposti lillumme päivästä toiseen.
Minulle yksi kaiken muuttanut hetki on ollut enneagrammi-persoonallisuusteoriaan tutustuminen.
Ja ennenkaikkea oman persoonallisuusrakenteeni tunnistaminen. Se on ollut välillä tuskaista, mutta enimmäkseen suuremmoisen vapauttavaa. Uskon, että minusta on tullut ainakin hitusen mukavampi ihminen itselleni ja muille.

Sekä työni ja tapani kouluttaa että henkilökohtaiset suhteeni ovat tehneet monin tavoin täyskäännöksen. Siitä kiitos enneagrammille. Olen tajunnut uudelleen ja uudelleen, että yhtä oikeaa tapaa toimia ei ole olemassa. Jokainen meistä tekee asioita tavalla, jonka hän kokee parhaimmaksi tavaksi. Onko se sitä aina? No ei tietenkään, mutta jo sen hyväksyminen, että olemme erilaisia on tuonut minulle suuren sisäisen rauhan. Osaan kohdata lähimmäiseni toivon mukaan aidosti kunnioittavammin ja kauniimmin.

Tätä matkaa olen tehnyt yli 20 vuotta kasvavalla nöyryydellä ja kiitollisuudella. Olen opettanut  aihetta päätoimisesti sekä yrityksissä että omilla kursseillani ja ammatillisissa koulutuksissani.
On ollut äärettömän avartavaa saada avata aihetta sekä suomalaisille että monissa muissa maissa eri kansallisuuksille. Vaikka ihmiset  ovat monin tavoin erilaisia vaikkapa Yhdysvalloissa ja Suomessa, on enneagrammi ällistyttävän kansainvälinen juttu. Enneagrammissa esitellyt 9 erilaista persoonallisuutta näyttäytyvät ulospäin vähän erilaisilta eri kulttuureissa mutta pinnan alla herttaisen samanlaisilta.

Tästä voit käydä tekemässä enneagrammitestin.

Enneagrammi ei ole vielä kovin monille tuttu. Eihän tuo vaikea nimikään auta. Yrityksissä käytetään mielellään helpompia ja vähemmän syvällisiä persoonallisuuden esittely-systeemejä. Silti minulle ennagrammi on ylitse kaikkien muitten tapojen luokitella erilaisuutta. Se on mielestäni hienostunein tapa näyttää tie ulos omasta persoona-vankilastaan. Sillä sitähän se on, jos emme älyä, että toimimme kuin automaattiohjauksella, jossa on vain yksi tapa reagoida tilanteeseen kuin tilanteeseen. Herääminen on helpotus, jonka soisin kaikille.

Enneagrammiin tutustuminen tuo meille parhaimmillaan suuren vapauden. Voimme valita aina kuhunkin ihmiseen ja tilanteeseen hienointen toimivan tavan olla. Puhua, kun sen aika on. Olla hiljaa, kun se palvelee parhaiten. Toimia tai olla toimimatta. Hyväksyä se, että oma tapa ei aina ole se ainoa tai paras tapa tehdä tästä maailmasta parempi paikka. Hyväksyä lähimmäisemme erilaisuus.
Tajuta, että se on oikeasti rikkaus eikä asia, jota pitää vain sietää.
Minä haluan jakaa enneagrammin 'ilosanomaa' sillä olen nähnyt satoja kertoja, kuinka upeita oivalluksia ja läpimurtoja se auttaa tekemään. Kohtaamme työkaverimme reilummin ja myönteisemmin. Tajuamme, että vihollinen muuttuu ystäväksi, kun ymmärrämme häntä paremmin. Näemme rakkaamme lempeämmin silmin. Hengitämme helpommin kun emme kavahda toisenlaista tapaa olla ihminen tässä vaikeasti luovittamassa maailmassamme.

Jos sinua kiinnostaa aidosti tutustua itseesi ja muihin ihmisiin, aloitan ensi tammikuussa intensiivikoulutuksen. Se on suunnattu sekä aiheeseen jo perehtyneille ( he saavat koulutuksesta EIF - enneagrammiohjaajan pätevyyden), että ihmisille, jotka haluavat perehtyä aiheeseen pintaa syvemmältä. Ilman etukäteistietoa voi siis osallistua tähän koulutukseen ja näille henkilöille toimitamme runsaasti etukäteismateriaalia.

Kokemuksen syvällä ja painokkaalla äänellä sanon, että enneagrammin oppii vain toisten seurassa. Tässä koulutuksessa paneudutaan aiheeseen käytännöllisesti, syvällisesti ja laaja-alaisesti. Koulutuksessa jaetaan suomenkielistä, julkaisematonta materiaalia, jonka käyttöoikeuden ammatillliseen osuuteen osallistuvat saavat. Opit esittämään enneagrammin tavalla, joka saa muut innostumaan ja voimaantumaan. Enneagrammi ei leimaa vaan oivalluttaa.

LUE LISÄÄ ESITTEESTÄ

KÄY TEKEMÄSSÄ SUUNTAA- ANTAVA ENNEAGRAMMITESTI 

Ota yhteyttä ja lähde elämäsi antoisimmalle tutkimusmatkalle itseesi ja muihin ihmisiin!
katja@namaste.fi 


Marika Borg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.