Siivet eivät ole tarpeen.

Istun ystäväni kanssa vehreällä takapihalla. Lehtevässä Dublinissa on aina yltäkylläisen vihreää, mutta näin keskikesällä pensaat ja puut tuntuvat erityisen elinvoimaisilta. Ehkäpä ne korostavat ystäväni haurautta. Takana on monta viikkoa rankkoja hoitoja ja elämänlanka on seitinohut. 
Näin luulen.

Onneksi taidan olla  väärässä. Harkittu puhe on täynnä voimaa ja merkitystä. Huumoriakin on ällistyttävän paljon tilanteessa, jossa sen katoamisen ymmärtäisi oikein hyvin. Olen tuntenut tämän hauskan miehen parikymmentä vuotta. Mutta yhtäkkiä tuntuu siltä, että tutustun häneen vasta ensimmäistä kertaa. Paljon turhaa on pudonnut pois painon lisäksi ja olennainen hänessä on päässyt puhkeamaan kukkaan. Hän puhuu viisaasti elämästään ja siitä, mitä rakkaat läheiset hänelle terveyskriisin keskellä merkitsevät. Lämpö kumpuaa hänestä ihmeen vaivattomasti. Ihmeellinen ilo on läsnä.

Mietin arvokkaan tapaamisemme jälkeen, ties monettako kertaa, miten osaisin elää arvokkaasti ilman, että siihen tarvitaan näin rajua muistutusta. Että karistaisin turhan hötön arjestani ja keskittyisin siihen, millä on oikeasti merkitystä - hyvän huomaamiseen, lämpimiin ihmissuhteisiin ja lähimmäisistäni välittämiseen. Osaisin aidosti iloita siitä, mitä on.

 Samaa pohdin kymmeniä kertoja, kun kirjoitin kirjaani kiitollisuudesta ( se julkaistaan elokuun alussa).  Miten osata olla kiitollinen ihan tavallisista asioista ihan tavallisen arjen keskellä? Miten antaa arvoa ja myös ilmaista se niille ihmisille, jotka tukevat meitä päivästä toiseen? Sillä se on väkevä taito, jolle taatusti tulee käyttöä erityisen haastavissa elämäntilanteissa. Ja niitä tulee valitettavasti jokaisen kohdalle.

Tänään haluan täyttää sydämeni kiitoksesta kaikkia ystäviäni kohtaan. En olisi minä ilman teitä. 
Sinä, joka luet tätä - kiitos sinulle siitä. 
Kiitos irkku-ystävälleni, joka ravisteli minut hereille taas kerran ja muistutti terveyden suuresta ilosta.
Ja kyllä - perheenjäsenet ovat ystäviämme. Kohdelkaamme heitä niin.
Kiitos teille kaikille siitä, että jaatte elämäänne kanssani niin monin tavoin. 
Se on jokapäiväinen lahja.
Marika Borg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.