Miksi minulla ( tai sinulla!) ei ole varaa olla joogaamatta? Lue 10 erittäin hyvää syytä joogata.Jooga on tulevaisuuden sauvakävely! Se on kaikille sopiva ja tehoava kuntoilumuoto, joka tekee meistä mukavampia, viisaampia ja terveempiä. Meillä ei kertakaikkiaan ole varaa olla joogaamatta.
Olen sitä mieltä, että joogaa kannattaisi opettaa jo päiväkodeissa ja koulussa,  sillä se pitää mielen ja selkärangan kunnossa tulevia vuosia varten. Niitä molempia tarvitaan erityisen paljon meillä Suomessa.
1. HENGITYS  Joogaan, koska sen aikana hengitän syvään ja rauhallisesti - siis tavalla, joka tasapainottaa hermostoa ja purkaa stressiä. Tietoinen hengitys on ihan megahieno juttu. Itse asiassa se on kaikkein tärkein juttu niin joogassa kuin elämässä. Liike ja hengitys tuovat yhteen kehon, mielen ja sielun. Sielu pääsee esille.

2. VIISAUS  Joogaan, koska se auttaa minua muistamaan, mikä on olennaista, mikä ei. Jooga muistuttaa minulle uudestaan ja uudestaan, että elämä on matka ilman etäisyyttä. Perille ei pääse koskaan eikä hötkyilystä ole mitään hyötyä. Joogan jälkeen pystyn tekemään viisaampia päätöksiä enkä vatuloi kaiken kanssa niin mahdottomasti.

3. HEHKEYS  Joogaan, koska se saa minut näyttämään nuorekkaammalta.
Turhamaista? Todellakin. Mutta toimii yllättävän hyvin. Jooga ikäänkuin sytyttää sisällä kirkkaan lampun ja sitten se loistaa sopivasti ulospäin - toivottavasti niin kirkkaasti, että muittenkin polku vähän valaistuu.

Tässä vedän elämäni ensimmäistä kokonaista joogatuntia ja ainakin olen saanut porukan tainnoksiin. Olemme Gardajärven  rannalla sijaitsevassa Villa Arcadiossa, jonne vedän hyvinvointi- ja patikointimatkoja. Niihin kuuluu päivittäinen jooga ja illalla mindfulnessia. Kysy matkoista lisää susa@kontiki.fi 


4. MIELENRAUHA  Joogaan, koska jo kymmenen minuutin jälkeen oloni on seesteinen ja olen sovussa itseni ja koko maailman kanssa. Ei hullumpi ajan panos/tuotos-suhde. Kunnon tunnin jälkeen olenkin nirvanassa. Joogaloman jälkeen olo on ällistyttävän taspainoinen. Aamuinen jooogahetki tekee myös meditoinnin ah, niin paljon helpommaksi minun kaltaiselleni apina-aivolle.


5. JOUSTAVUUS  Joogaan, koska on kivaa ja hyödyllistä olla taipuisa. Uskon, että notkea keho pitää mielenkin notkeampana. En liukastu tai kaadu niin helposti, koska joogassa tasapaino kehittyy huimasti. Tasapaino on paras henkivakuutus ikinä. En ole luonnostani erityisen joustava tai  tasapainoinen. Jooga auttaa.

6. KIVUT POIS  Joogaan, koska se helpottaa ja ehkäisee selkäkipujani. Jooga on jotakuinkin ainoa asia, joka tekee sen lempeästi ja myrkyttömästi. Valitsen liikkeet, jotka hoitavat selkääni. Jätän väliin sellaiset, jotka eivät sovi minulle. Tuhansista liikkeistä on mistä valita.

LUE TÄSTÄ BLOGINI SELKÄKIPUJEN HELPOTTAMISESTA JA KATSO KYLLIN VIDEO

7. SAIRAUDET  Joogaan, koska en halua harmitella viiden vuoden kuluttua sitä, että en aloittanut joogaa aikaisemmin. Joogalla voi korjata niin monia terveyssäröjä. Jooga korjaa verenpaineen kohdilleen, tasapainottaa hormonitoimintaa, rauhoittaa hermostoa, ehkäisee masennusta,  parantaa verenkiertoa, auttaa kakkostyypin diabetekseen ja pitää yllä ikääntyvien (siis meidän kaikkien!) ihmisten toimintakykyä mainitakseni muutamia joogan sadoista myönteisistä terveysvaikutuksista. Jooga korjaa sisältä ulos.

8. HYVINVOINTI  Joogaan, koska saan samassa paketissa henkisen, mentaalisen, emotionaalisen ja fyysisen hyvinvoinnin. Kokonaisvaltaista, vai mitä? Rakastan sitä mielen ja kehon rauhaa, jonka saan joogatessa. Missään muussa liikunnan muodossa en ole saanut ihan samaa. Joogaaminen helpottaa myös meditointiani merkittävästi ja sehän on vain hyvä asia, vai mitä.

9.  SYVÄ LEPO Rentoutus joogatunnin lopussa on taivallisen ihanaa. Odotan sitä hetkeä aina yhtä innoissani ja pääsen hetkessä täydelliseen nirvanaan. Aito ja oikea lepo lienee joogan suurimpia anteja nykyihmiselle. Levollinen ihminen on hyvä ja viisas ihminen. Siksi jooga sopii mielestäni erityisesti sellaisille ihmisille, jotka sanovat olevansa liian levottomia joogaamaan. Se on juuri se vastalääke, jota me hoppuhilkat tarvitsemme.

10. HELPPOA  Joogaan, koska sitä voi tehdä yksin, yhdessä, kotona, matkoilla. Missä vain, kunhan tilaa on edes istua/seistä. Eikä tarvita lenkkareita tai mattoa.  Kaikentasoisille tyypeille löytyy valinnanvaraa.  Tutustu ihmeessä erilaisiin joogatyyleihin. Niitä on kymmeniä eikä yhtä oikeaa ole olemassa. Joku voi kolahtaa juuri sinulle. Käy rohkeasti kokeilemassa äläkä välitä salin etuosassa rinkelille taipuvasta jooga-mallista. Jos minä vertaisin itseäni 40 vuotta nuorempiin ja luuttomilta vaikuttaviin käärmenaisiin, tulisin hulluksi. No, välillä tulen, mutta sitten taas hengitän syvään ja rauhallisesti ja osaan hymyillä itselleni. Lue myös netissä pidetyistä joogatunneista alla. Ehkä juuri ne ovat se helppo kynnys ylittää joogan aloittamiseksi.Meri Mort on jooga-opettajana mm. vuoden kestävässä joogaopettaja-koulutuksessani. Hänestä huokuu se joogan sanoma, jota itse haluan myös levittää; jooga on iloista, hurmaavaa ja leppoisaa. Tiukkapipoisuus ja ahdasmielisyys eivät sovi nykyaikaan. 

MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

Tutustu lähelläsi olevaan joogatarjontaan. Ainakin minä lähden kotoa helpommin, kun se ei ole liian kaukana. Googlettamalla saatat huomata, että ihan nurkan takana joogataan.

Muista, että kaikki joogaopet ovat erilaisia. Etsi sellainen, josta tykkäät, koska silloin käyt tunneilla. Minulla on useampia fantastisia opettajia, joilta kaikilta saan jotain vähän erilaista ja silti hienoa. Kiitos Janina, kiitos Saila, kiitos Riina, kiitos Annukka, kiitos Leena, kiitos Meri, kiitos Kylli!
Ja jo etukäteen kiitos tulevat opettajani, joita en ole edes vielä päässyt tapaamaan.

Jos et löydä sinulle sopivaa joogapaikkaa tai raha on kovin tiukalla, kokeile ihmeessä nettijoogatarjontaa. Saat kotiisi älypuhelimeen,  läppärille, tabletille tai tv-ruutuun kymmeniä erilaisia joogatunteja. Voit osallistua joogasessioihin joko livenä tai ihan silloin kun sinulle sopii. Joskus en ehdi tehdä kuin 15 minuutin sarjan ja välillä nautin oikein pitkän kaavan tunneista.

Itse olen käyttänyt netistä löytyviä joogatunteja etenkin matkoilla, mutta välillä on tosi mielenkiintoista piipahtaa netin turvin jollakin joogatunnilla, jolle en ikinä lähtisi syystä tai toisesta. Olen myös oman kotini piilossa päässyt äheltämään ja säheltämään sellaisillakin vaativammilla tunneilla, joille en suoraan sanoen koskaan uskaltaisi mennä. On helpottavaa kun voi mokata rauhassa ja välillä vain siirtyä kylmästi uudelle tunnille, joka sopii minulle paremmin. Valikoimaa on todella paljon.

Mikään ei mielestäni korvaa sitä upeaa yhteisöllistä tunnelmaa ja joogaopettajan ohjausta jonka saa ihan oikealla joogatunnilla, mutta mielestäni joogatunti kotona on miljoona kertaa parempi kuin joogatunti, johon ei osallistu. Yksikin syvähengitys päivässä on parempi kuin ei yhtään tietoista hengitystä.
Yksikin joogaliike päivässä on parempi kuin ei yhtään. 
Aloita tänään ja olet ylpeä itsestäsi vuoden kuluttua. Lupaan!

LÄHDE MUKAAN UPEALLE KURSSILLE JOSSA JOOGATAAN KYLLIN JOHDOLLA!

Ihana miniäni Päivi Brunila aloitti aktiivisen joogamisen muutama vuosi sitten. Päivillä on  liikuntatausta, joten hänestä kuoriutui nopeasti loistava joogaopettaja. Nyt Päivi on erikoistunut tuomaan joogan mahdollisimman monen ulottuville -
 ikä, koko ja jäykkyys eivät ole este. Tsekkaa Päivin tunnit, jos asut jossain Espoon suunnalla.

LEMPEÄÄ JOOGAA IHAN ALOITTELIJOILLEKIN! 

Marika Borg

1 kommentti:

  1. Jooga on saatanasta. Lue Murhainfosta Kuopiossa kahden lapsensa tappaneesta äidistä. Kundaliini-käärme ottanut vallan. Älä leiki näillä asioilla tai mitä elämälläsi teetkin ja minkä valitsetkin, älä kehoita muita julkisesti samaan saatanan palvontaan.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.