Valonheitin sisään päin.

Tämän blogin kanssa tuskailin. Aihe on minulle huipputärkeä, joten vatvoin, vääntelin ja kääntelin lauseita. Eikä mikään niistä silti tuntunut sopivalta. Rima alkoi nousta niin korkeaksi, että sen ylityksellä olisi päässyt vähintään taivaan porteille. Sitten luovutin. Päädyin kirjoittamaan siitä, minkä parhaiten tunnen eli omasta kokemuksestani. Ei mene kyseinen blogini kaunokirjallisuuden huippukokemuksiin. Enkä osannut tehdä siitä lyhyttä. Mutta minulle se on totta. Jokainen sana. Toivottavasti edes osa niistä löytää kaikupohjan sisältäsi.


" Muut ovat käsittämättömän hitaita. Usein tielläni. Muut jahkailevat asioissa, joihin minä tartun heti ja mieluiten vähän ennenkin. Muut eivät saa sanaa suustaan, kun minä olen jo reippaasti ilmaissut mielipiteeni. Selkästi ja napakasti. Muut ovat jotenkin, miten sen nyt kohteliaasti sanoisi, saamattomia elämän pikajuoksussa. Muut ovat erilaisia. " 
Näin tämä omaa 3- tyyppiäni oleva persoonallisuus helposti ajattelee. Ja se on valitettavan rajoittunut käsitys maailmasta ja muista. Jokaisessa tyypissä on sekä hyviä ja ihailtavia että vähemmän mairittelevia piirteitä. En ole erityisen ylpeä siitä, että huonoina päivinäni olen varsinainen pikakiitäjä. Enneagrammi auttaa minua olemaan tietoisempi ja näkemään muitten arvon.Enneagrammi auttaa minua olemaan tietoisempi ja 
näkemään muitten arvon.


Olen vuosia ajatellut järkyttävän yksioikoisesti muista ihmisistä. Olin ymmärtämätön, suvaitsematon, paheksuva ja parhaimmillaankin hämmentynyt - miten ihmeessä  muut eivät älyä toimia niin kuin minä. Sitten tutustuin enneagrammi- persoonallisuusteoriaan, joka selittää meidän erilaisuuttamme. Enneagrammissa esitellään 9 erilaista tapaa toimia tässä maailmassa. Aloin tajuta, että oma strategiani ei todellakaan ollut ainoa eikä taatusti ainoa oikea. Sellaista ei  nimittäin ole.  Enneagrammi on mahdollistanut omien ja  muitten voimavarojen esille pääsyn. Se vasta upeaa on.

Sain shokkihoitoa, sillä osa ominaisuuksistani tuli minulle yllätyksenä. Ei muille. Ajan kanssa näin valon. Ensin muissa. Sitten itsessäni. Hyvyyttä, hyväksyntää ja erilaisuudesta iloitsemista alkoi tulla enemmän ja enemmän esille. Senkin uhalla, että homma alkaa kuullostaa herätyksen kokeneen hurmioituneelta palopuheelta, sanon suoraan: enneagrammin avulla minusta on tullut tuhat kertaa mukavampi läheinen. Enneagrammin pitkällinen opiskelu ja sittenmmin opettaminen avasi silmäni tajuamaan, että esimerkiksi minun vauhtini on monen muun silmissä järjetöntä ryntäilyä ja toisten päälle tallomista. Ehkäpä nopeat päätökseni ovatkin olleet hätiköityjä ja olisi kannattanut harkita yön yli useampaa juttua. Miten olisi hiljaisempi ja sanojansa punnitseva tyyppi koskaan ehtinyt puhetulvani väliin hypätä, koska en kuunnellut taon tarpeellisuutta. Ja hyvä tavaton, mitä jos elämä ei olekaan pikajuoksua? Maltilliset tarpojat pääsevät myös perille.

Enneagrammi on viisas ja syvällinen tapa selittää, miksi toimimme tietyllä kaavalla useimmissa tilanteissa. Emme ole suinkaan niin yksilöllisiä kuin kuvittelemme. Oikeasti olemme ällistyttävän ennustettavia, ainakin muitten mielestä.  Usein olemme itse viimeisiä huomaamaan persoonallisuutemme urautuneet piirteet. Läheisemme näyttävät tuntevan meidät paremmin kuin me itse. Olen opettanut aihetta parikymmentä vuotta ja vieläkin jaksan ihmetellä omaa sokeuttamme. Katsomme muita ulkoa päin ja teemme teräviä havaintoja. Oma itse jää helposti pimentoon. Olemme liian lähellä kohdetta ja silmät katsovat helpoiten poispäin itsestä. Armoton valonheitin on kohdistunut muihin. Mutta ilman ymmärrystä. Ja sehän ei ole tarkoitus. Valon tehtävä on valaista hyvyys ja rakkaus meissä kaikissa. 

Minulle on ollut täysin käänteentekevää sekä henkilökohtaisessa elämässäni että kouluttajana sen oivaltaminen,  että näemme ja koemme elämän pienet ja isot asiat täysin eri näkökulmista. 
Ei ole parempia tai huonompia tapoja hahmottaa maailmaa. Vain erilaisia. Nopeus on esimerkiksi täysin suhteellinen asia. Niin ovat kaikki muutkin luonteen piirteet. Enneagrammi selittää ne tyylikkäästi ja selkeästi, tuomitsematta. Enneagrammi on vapauttanut minut omasta vankilastani, jossa oma tapani tehdä oli ainoa oikea tapa. On mahtavaa aidosti nauttia erilaisuudesta.

'Saamattomuus' voi olla sellaiselle ihmiselle järkevää harkintaa, joka ei tee pohtimatta ja puntaroimatta mitään. Vaikeneminen on joillekin persoonallisuustyypeille ainoa viisas valinta eikä se todellakaan johdu siitä, että heillä ei olisi mitään arvokasta sanottavaa. Yksiä ei häiritse keskeyttäminen lainkaan, jotkut vetävät siitä ihan megaherneet nenäänsä. On ihmisiä, jotka haluavat ehdottomasti noudattaa sääntöjä ja sitten on niitä, jotka ihan iloksensa niitä rikkovat ja pitävät muita nipottajina. 
Erityisherkkyys on tyypillistä tietyille persoonallisuuksille ja sen tajuaminen voi olla suuri helpotus myös läheisille. Toiset pomottavat koska eivät voi kestää sitä, että joku muu ottaa ohjat käsiinsä. Hommat hoidetaan huutamalla. Tai siltä se ainakin joistakin persoonallisuustyypeistä tuntuu. Osa ihmisistä on niin avuliaita, että vievät tädin kadun yli vaikka täti ei sitä edes halunnut. Sitten on niitäkin tyyppejä, jotka rakastavat rutineena ja välttävät ristiriitoja kuin ruttoa ja sellaisia, jotka etsivät jännitystä ihan mistä vaan. Kunhan ei ole tylsää. Nämä kaikki vaihtelevat tavat kohdata asioita ja ihmsiä mahtuvat yhdeksään selkeästi erottuvaan persoonallisuustyyppiin.

Edellä luettelin vain muutamia esimerkkejä siitä, minkä jo tiedät omasta kokemuksestasi. Samaan perheeseen voi syntyä hyvin erilaisia tyyppejä eikä ymmärrystä, saatika hyväksyntää aina riitä erilaisuudelle. Monet ihmissuhderiidat ja hankaukset työelämässä ovat täysin selitettavissa erilaisten persoonallisuuksien törmäyksistä. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Tiedän, että vaikeita ristiriitoja ihmissuhteissa voidaan korjata erilaisuuden ymmärryksellä. 

Minulle enneagrammi on ennenkaikkea hyväksynnän silta ihmisestä toiseen. 

Olen kouluttanut lukemattomia yksilöitä, esimiehiä, työtiimejä ja kokonaisia organisaatioita hyödyntämään enneagrammin selittämää erilaisuutta. Monet väärinkäsitykset ovat saaneet selityksen ja se on lisännyt yhteistyökykyä. Esimerkiksi yhdessä työporukassa oli huonohko ilmapiiri. Sitä purettaessa enneagrammin avulla kävi ilmi, että osa ihmisistä oli varsin äänekkäitä ja toimeliata kun taas osa työkavereista oli hiljaisempaa ja tarkkailevampaa laatua. Vastakohtaiset persoonallisuustyypit paheksuivat toisiaan eikä arvostuksesta ollut tietoakaan. 
Oivallusten kautta opittiin aidosti kunnioittamaan erilaista lähestymistapaa työasioihin ja myös käyttämään sitä hyväksi. Esimieheksi valittiin henkilö, joka nautti porukan innostamisesta ja vastuunotosta. Taka-alalle jäi vapaaehtoisesti entinen pomo, joka nautti asioihin perehtymisestä kaikessa rauhassa ilman esimiestehtävien ihmissuhde-paineita.

No niin, tämän vuodatuksen jälkeen jo varmaan mietit, mitä nämä 9 tyyppiä ovat ja mikä sinä mahdat olla. 
Käy tekemässä ilmainen TUNNISTA ITSESI -PERSOONALLISUUSTESTI, jonka laadin yhdessä tyttäreni Viivi Pentikäisen kanssa jo useita vuosia sitten. Olemme siitä tosi ylpeitä. Se on toki vain suuntaa antava, mutta testin avulla pääset aiheesen mukavasti sisälle. On hyödyllistä miettiä kaikessa rauhassa, millainen oikeasti on. Ei sitä välttämättä tiedä. Olemme tajuamattamme toisille ihmisille esimerkiksi tylyjä ja kiukkuisia.Meidät tulkitaan valitettavan väärin, koska emme tiedä, mitä viestimme erilaisuudellamme. Kun oivallamme oman ja toisten käytöksen alitajuiset syyt, syntyy mahdollisuus ymmärrykseen ja myötätuntoon. 
Ihana muisto viime syksyltä: ihanat enneagrammi-opiskelijamme ovat muistaneet meitä kauniisti koulutuksen päättyessä. Minulle äitinä on myös aivan upeaa tehdä työtä valovoimaisen ja viisaan tyttäreni Viivin kanssa.

TULE UPEALLE KURSSILLE
Tästä alkaa rehellinen myyntipuhe, joka on se varsinainen syy sille, että halusin esitellä enneagrammin sinulle. Viivi on nimittäin aloittamassa vuoden kestävän enneagrammi-kurssin, joka sopii ihan kenelle tahansa. Sinun ei tarvitse tietää aiheesta mitään. Ainoa edellytys on, että haluat tulla todelliseksi ihmistuntijaksi, vapautua toisten lokeroinnista ja oppia iloitsemaan syvällisestä tutustumisesta niin itseesi kuin muihin ihmisiin. Saat ainutlaatuiset työkalut toimia viisaasti ihmissuhteissasi ja olla iloksi ja hyödyksi niin perheessäsi kuin työyhteisösäsi. En oikein enää osaa kuvitella, että esimerkiksi esimiestehtävissä pärjäisi ilman tätä arvokasta tieto-taitoa.

Voin ihan siekailematta kehua tulevaa kurssia ja Viivin tapaa opettaa, sillä tiedän, että se on ihan megahyödyllinen loppuelämäsi ajan. On nimittäin elämää ennen ja jälkeen enneagrammitietouden. 
Viivi on viisas, tietäväinen ja innostava opettaja. Sanon tämän siksi, että olen äiti ja siksi, että se on totta. Enneagrammista on hyötyä, jos olet ihminen ja tekemisissä ihmisten kanssa.


Tutustu esitteeseen ja kysy lisää info@namaste.fi


Nyt lopetan tämän hehkutuksen enkä edes lue tätä tekstiä enää läpi, sillä taatusti alan taas viilaamaan sitä enkä saa blogia julkaistua ennen kuin kurssi on jo alkanut. Hyppää mukaan elämäsi antoisimmalle kurssille ja hio ihmissuhdetaitosi timantin kirkkaiksi. 
Lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon, että kannattaa. 
Marika Borg

3 kommenttia:

 1. Heippa Marika
  Minullekin enneagrammin on ollut hyvin tärkeä työkalu kasvaa ihmisenä ja vieläkin on aina yhtä huvittavaa nähdä että jos stressaannut, teen täsmälleen persoonatyypilleni tyyppilliset tempaukset välittömästi. Se alkaa jo naurattaa. Sen sijaan erityisherkkyyden suhteen kyse ei ole persoonatyypistä (kuten nelosesta, vaikka heitä varmasti mukana on reippaasti ja se näkyy). Erityisherkkyys on neurologinen poikkeavuus johon eri tyypit reagoivat erilaisin tavoin ja keinoin persoonatyyppinsä mukaan. Voi toki olla vaikea erottaa erityisherkkyyttä ja esim persoonatyyppi nelosta toisistaan mutta niissä on eroavaisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kati,
   Kiitos viestistäsi! Olen ihan samaa mieltä kanssasi ja tarkoitin, että jokaisella tyypillä on eirtyisherkkiä alueita. Ne ilmenevät ärsykeherkkyytenä eri asioihin ja kuten sanoit, niihin reagoidaan tyypin mukaisesti.
   Iloisin terveisin, Marika

   Poista
 2. Rennon mukavasti kirjoitettu Marika! Enneagrammi todella tekee ihmeitä omille ihmissuhteille, suosittelen lämpimästi! :)

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.