Valonheitin sisään päin.Ymmärrystä, hyväksyntää ja yhteistyötä!


" Muut ovat käsittämättömän hitaita. Usein tielläni. Muut jahkailevat asioissa, joihin minä tartun heti ja mieluiten vähän ennenkin. Muut eivät saa sanaa suustaan, kun minä olen jo reippaasti ilmaissut mielipiteeni. Selkästi ja napakasti. " Olin lähes koko aikuisikäni ajatellut järkyttävän yksioikoisesti muista ihmisistä. Olin ymmärtämätön, suvaitsematon, paheksuva ja parhaimmillaankin hämmentynyt - miten ihmeessä  muut eivät älyä toimia niin kuin minä. Sitten, joskus 80-luvun tuoksinassa tutustuin enneagrammi- persoonallisuusluokitukseen, joka selittää ällistyttävän kirkkaasti meidän erilaisuuttamme. Enneagrammissa esitellään 9 erilaista tapaa toimia tässä maailmassa. Ja selittää syyn erilaisuuteemme. Aloin pikkuhiljaa tajuta, että oma strategiani ei todellakaan ollut ainoa eikä taatusti ainoa oikea. Sellaista ei  nimittäin ole. 

Sain shokkihoitoa, sillä osa persoonani ominaisuuksistani tuli minulle yllätyksenä. Ei muille. Ajan kanssa näin valon. Ensin muissa. Sitten itsessäni. Hyvyyttä, hyväksyntää ja erilaisuudesta iloitsemista alkoi tulla enemmän ja enemmän esille. Uskon ja toivon, että minusta on tullut monta kertaa mukavampi läheinen. Enneagrammin pitkällinen opiskelu ja sittemmin opettaminen avasi silmäni tajuamaan, että esimerkiksi minun vauhtini on monen muun silmissä järjetöntä ryntäilyä ja toisten päälle tallomista. Ehkäpä nopeat päätökseni ovatkin olleet hätiköityjä ja olisi kannattanut harkita yön yli useampaa juttua. Miten olisi hiljaisempi ja sanojansa punnitseva tyyppi koskaan ehtinyt puhetulvani väliin hypätä, koska en kuunnellut tauon tarpeellisuutta. 
Ja hyvä tavaton, mitä jos elämä ei olekaan pikajuoksua? Maltilliset tarpojat pääsevät myös perille.

Enneagrammi on viisas ja syvällinen tapa selittää, miksi toimimme tietyllä kaavalla useimmissa tilanteissa. Emme ole suinkaan niin yksilöllisiä kuin kuvittelemme. Oikeasti olemme ällistyttävän ennustettavia, ainakin muitten mielestä.  Usein olemme itse viimeisiä huomaamaan persoonallisuutemme urautuneet piirteet.
Olen nyt opettanut aihetta yli parikymmentä vuotta ja vieläkin jaksan ihmetellä omaa sokeuttamme. Katsomme muita ulkoa päin ja teemme teräviä havaintoja. Oma itse jää helposti pimentoon. Olemme liian lähellä kohdetta ja silmät katsovat helpoiten poispäin itsestä. 
Armoton valonheitin on kohdistunut muihin. Mutta ilman ymmärrystä. Ja sehän ei ole tarkoitus. Valon tehtävä on valaista hyvyys ja rakkaus meissä kaikissa. 

Minulle on ollut täysin käänteentekevää sekä henkilökohtaisessa elämässäni että kouluttajana sen oivaltaminen,  että näemme ja koemme elämän pienet ja isot asiat täysin eri näkökulmista. 
Ei ole parempia tai huonompia tapoja hahmottaa maailmaa. Vain erilaisia. Nopeus on esimerkiksi täysin suhteellinen asia. Niin ovat kaikki muutkin luonteen piirteet. Enneagrammi selittää ne tyylikkäästi ja selkeästi, tuomitsematta. Enneagrammi on vapauttanut minut omasta vankilastani, jossa oma tapani tehdä oli ainoa oikea tapa. On mahtavaa aidosti nauttia erilaisuudesta.

'Saamattomuus' voi olla sellaiselle ihmiselle järkevää harkintaa, joka ei tee pohtimatta ja puntaroimatta mitään. Vaikeneminen on joillekin persoonallisuustyypeille ainoa viisas valinta eikä se todellakaan johdu siitä, että heillä ei olisi mitään arvokasta sanottavaa. Yksiä ei häiritse keskeyttäminen lainkaan, jotkut vetävät siitä ihan megaherneet nenäänsä. On ihmisiä, jotka haluavat ehdottomasti noudattaa sääntöjä ja sitten on niitä, jotka ihan iloksensa niitä rikkovat ja pitävät muita nipottajina. 
Erityisherkkyys on tyypillistä tietyille persoonallisuuksille ja sen tajuaminen voi olla suuri helpotus myös läheisille. Toiset pomottavat koska eivät voi kestää sitä, että joku muu ottaa ohjat käsiinsä. Hommat hoidetaan huutamalla. Tai siltä se ainakin joistakin persoonallisuustyypeistä tuntuu. Osa ihmisistä on niin avuliaita, että vievät tädin kadun yli vaikka täti ei sitä edes halunnut. Sitten on niitäkin tyyppejä, jotka rakastavat rutineena ja välttävät ristiriitoja kuin ruttoa ja sellaisia, jotka etsivät jännitystä ihan mistä vaan. Kunhan ei ole tylsää. Nämä kaikki vaihtelevat tavat kohdata asioita ja ihmsiä mahtuvat yhdeksään selkeästi erottuvaan persoonallisuustyyppiin.

Edellä luettelin vain muutamia esimerkkejä siitä, minkä jo tiedät omasta kokemuksestasi. Samaan perheeseen voi syntyä hyvin erilaisia tyyppejä eikä ymmärrystä, saatika hyväksyntää aina riitä erilaisuudelle. Monet ihmissuhderiidat ja hankaukset työelämässä ovat täysin selitettavissa erilaisten persoonallisuuksien törmäyksistä. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Tiedän, että vaikeita ristiriitoja ihmissuhteissa voidaan korjata erilaisuuden ymmärryksellä. 

Minulle enneagrammi on ennenkaikkea hyväksynnän silta ihmisestä toiseen. 

Olen kouluttanut lukemattomia yksilöitä, esimiehiä, työtiimejä ja kokonaisia organisaatioita hyödyntämään enneagrammin selittämää erilaisuutta. Monet väärinkäsitykset ovat saaneet selityksen ja se on lisännyt yhteistyökykyä. Esimerkiksi yhdessä työporukassa oli huonohko ilmapiiri. Sitä purettaessa enneagrammin avulla kävi ilmi, että osa ihmisistä oli varsin äänekkäitä ja toimeliata kun taas osa työkavereista oli hiljaisempaa ja tarkkailevampaa laatua. Vastakohtaiset persoonallisuustyypit paheksuivat toisiaan eikä arvostuksesta ollut tietoakaan. 
Oivallusten kautta opittiin aidosti kunnioittamaan erilaista lähestymistapaa työasioihin ja myös käyttämään sitä hyväksi. Esimieheksi valittiin henkilö, joka nautti porukan innostamisesta ja vastuunotosta. Taka-alalle jäi vapaaehtoisesti entinen pomo, joka nautti asioihin perehtymisestä kaikessa rauhassa ilman esimiestehtävien ihmissuhde-paineita.

No niin, tämän vuodatuksen jälkeen jo varmaan mietit, mitä nämä 9 tyyppiä ovat 
ja mikä sinä mahdat olla. 
Käy tekemässä ilmainen TUNNISTA ITSESI -PERSOONALLISUUSTESTI, jonka laadin yhdessä tyttäreni Viivi Pentikäisen kanssa jo useita vuosia sitten. Olemme siitä tosi ylpeitä. Se on toki vain suuntaa antava, mutta testin avulla pääset aiheesen mukavasti sisälle. On hyödyllistä miettiä kaikessa rauhassa, millainen oikeasti on. Ei sitä välttämättä tiedä. Olemme tajuamattamme toisille ihmisille esimerkiksi tylyjä ja kiukkuisia.Meidät tulkitaan valitettavan väärin, koska emme tiedä, mitä viestimme erilaisuudellamme. Kun oivallamme oman ja toisten käytöksen alitajuiset syyt, syntyy mahdollisuus ymmärrykseen ja myötätuntoon. 
Ihana muisto muutaman vuoden takaa: ihanat enneagrammi-opiskelijamme ovat muistaneet meitä kauniisti koulutuksen päättyessä. Minulle äitinä on ollut myös aivan upeaa tehdä työtä valovoimaisen ja viisaan tyttäreni Viivin kanssa.

Marika Borg

3 kommenttia:

 1. Heippa Marika
  Minullekin enneagrammin on ollut hyvin tärkeä työkalu kasvaa ihmisenä ja vieläkin on aina yhtä huvittavaa nähdä että jos stressaannut, teen täsmälleen persoonatyypilleni tyyppilliset tempaukset välittömästi. Se alkaa jo naurattaa. Sen sijaan erityisherkkyyden suhteen kyse ei ole persoonatyypistä (kuten nelosesta, vaikka heitä varmasti mukana on reippaasti ja se näkyy). Erityisherkkyys on neurologinen poikkeavuus johon eri tyypit reagoivat erilaisin tavoin ja keinoin persoonatyyppinsä mukaan. Voi toki olla vaikea erottaa erityisherkkyyttä ja esim persoonatyyppi nelosta toisistaan mutta niissä on eroavaisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kati,
   Kiitos viestistäsi! Olen ihan samaa mieltä kanssasi ja tarkoitin, että jokaisella tyypillä on eirtyisherkkiä alueita. Ne ilmenevät ärsykeherkkyytenä eri asioihin ja kuten sanoit, niihin reagoidaan tyypin mukaisesti.
   Iloisin terveisin, Marika

   Poista
 2. Rennon mukavasti kirjoitettu Marika! Enneagrammi todella tekee ihmeitä omille ihmissuhteille, suosittelen lämpimästi! :)

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.