Kodin raivaus tuottaa kaikenlaista hupaisaa katseltavaa. Sain muinaismuiston ystävältäni Maricalta, joka oli säästänyt kasvisruokaohjeitani yli kolmenkymmenen vuoden takaa. Se tuli ihmisten ilmoille, koska Marica innostui kellarin tyhjennyksestä (energiasisustusluennollani saattoi olla asian kanssa jotain tekemistä). Tämä 16 -sivuinen kasvisruokaliite oli vuonna 1983 suuri hitti ja Kodin kuvalehden irtonumeroita myytiin ennätysmäärä. Olin kansikuvatyttönä ja muistan katsoneeni kauhistuneena, kun tuijotin takaisin maan kaikista pysäkkien roskiksista. Silloin joskus, kauan, kauan sitten oli tapana laittaa lehtien mainoksia tällaisiinkin paikkoihin.
Luin värikkään liiteen reseptit läpi ja tajusin, kuinka paljon vähemmän erilaisia vihanneksia ja juureksia oli silloin saatavilla. Monet ohjeet olivat suorastaan tylsän tuntuisia eivätkä tekisi vaikutusta juuri kehenkään meistä. Tosin pitkä punainen tukkani kyllä teki jotenkin haikean olon. Se oli vaikuttava, vai mitä?
Yhden herkullisen ja monikäyttöisen reseptin löysin. Olin sen täysin unohtanut. Nyt otan tämän kreetalaista alkuperää olevan ohjeen taas käyttöön. Sain tämän Kreetalla vieraillessani eräästä tavernasta, jossa ihastelin hienostuneen kirpeitä kasvislisukkeita.
Idea on se, että keitetään voimakas mausteliemi ja siinä kypsennetään vihanneksia tai juureksia. Sitten niiden annetaan marinoitua ja maustua liemessä lisää. Tämä ohje sopii myös loistavasti miedon makuisille herkkusienille. MARINOIDUT KUKKAKAALIT KREETALTA Mausteliemi 3 - 5 dl vettä (riippuu kukkakaalin koosta) 1 sitruunan mehu 3 rkl oliiviöljyä 1 laakerinlehti muutama kokonainen maustepippuri pala juuriselleriä raastettuna 1 sipuli siputtuna 4 valkosipulin kynttä hakattuna tai viipaloituna 1 dl tuoretta persiljasilppua 1 tl kuivattua timjamia, kynteliä, oreganoa 2 tl kuminan siemeniä suolaa maun mukaan
Keitä maustelientä puolisen tuntia. Siivilöi liemi. Laita pieniksi ruusukkeiksi pilkottu kukkakaali siivilöityyn liemeen kiehumaan muutamaksi minuutiksi. Ne saavat jäädä napakoiksi. Jäähdytä ja anna kukkakaalien imeä itseensä makua liemestä ainakin tunnin ajan.Voit myös laittaa kukkakaalit marinoitumaan jääkaappiin. Ne säilyvät kolmisen päivää ja maku vain voimistuu. Marinoidut kasvikset sopivat oikein hyvin salaatteihin, leivän päälle avocadon kera ja pirteäksi lisäksi muulle ruualle. Samalla lailla voit valmistaa vaikkapa parsakaalia, porkkanoita ja sieniä.
 |
Hei, Marika!
VastaaPoistaOlipa hauska muisto ystäväsi arkistoista! Sattumoisin muistan tuon jutun - nyt kun näin sen. Hassua: aika kuluu, mutta tärkeät aiheet ovat edelleen pinnalla. Ihanaa kevättalvea!
Ritva Porista
Voi kiitos Ritva kommentistasi ja olipa kivaa, että muistit jutun. Ihanaa kevättä sinulle!
VastaaPoistaMinulla on tuo sama lehtinen tallella. Siinä on niin ihania ohjeita <3
VastaaPoistaKiitos Hanne ja anteeksi, että vasta nyt huomasin kommenttisi. Ne jotenkin katoavat tänne blogiin! Ihanaa kevättä sinulle, Marika
Poista