keskiviikko 24. elokuuta 2016

Opi tekemään kasvisherkkuja!



Vakuutan kautta kiven ja kannon ja ties minkä kasvinosan kautta, että kasvisten reipas lisääminen ruokavalioosi voi viedä sinua ja tätä planeettaamme vain parempaan suuntaan. Mutta ei kukaan, tai ainakaan minä, halua syödä jatkuvasti edes taatusti terveellistä ruokaa, ellei se maistu hyvältä. Niin se vain on, että mieli voi päättää kaikenlaista, mutta kieli tekee lopulliset valinnat.

TERVETULOA UPEALLE KASVISRUOKAKURSSILLE
Siksi minulla on intohimo näyttää/opettaa, että kasviksista saa taivaallisen herkullisia ruokia vaikka kymmenessä minuutissa. En nimittäin itse jaksa vatkata, vaivata, vääntää, kääntää, silputa, pipertää tai loputtomasti näpertää ruokani kanssa. Kasvisruokaa on saatava pöytään vähintäänkin 20 minuutissa. Usein selviän paljon nopeammin, kiitos vaikkapa riisikeittimen. Ja sen on oltava terveellistä ja herkullista - siitä en tingi.

Uskon, että sinä, kuten niin moni meistä todella, oikeasti ja vilpittömästi haluaa syödä ja voida paremmin ja samalla huolehtia maapallon hyvinvoinnista. Mutta hyvät aatokset hyytyvät usein alkumetreillä. Miten sen muutoksen voisi tehdä niin, että se ei veisi elämästä kaikkea mehua ja muuttuisi ilottomaksi puurtamiseksi, johon ei ole aikaa ja hermoja? Ei siinä ole mitään järkeä, että jokapäiväinen ruokailu on yhtä luopumisen tuskaa, syyllisyyttä tai jotain muuta ihan tolkutonta itsensä ja muitten kiusaamista. Terveellinen ruokailu on iloinen ja nautinnollinen etuoikeus.



Uudenlaisessa elämäntyylissä pysyttely on myös haastavaa, kun ympärillä kieppuu ylenpalttisen paljon ristiriitaista ravintotietoa, stressiä töissä ja irtokarkkeja tarjouksessa.
Ymmärrän. Ja vakuutan, että muutos on sekä mahdollinen että äärettömän kannattava. Ei ole kyse joko-tai-hommasta vaan pienistä  askelista, joista tulee ajan kuluessa itsestään selviä ja helppoja valintoja. Niistä taas kasvaa elämänlaadun asteittainen koheneminen ja tunne siitä, että on oikeasti menossa elämässään sisäisesti ja ulkoisesti oikeaan suuntaan.

TULE OPPIMAAN KUINKA TEET 
KASVISHERKKUJA HELPOSTI!
lauantaina 15. 10 ja sunnuntaina 16.10. 2016 

Olen ihan innoissani siitä, että vihdoin sain aikaiseksi järjestää aidosti käytännöllisen ja taatusti hauskan ja hyödyllisen ruokakurssin. Sellaisen, jossa näet, miten kasviksista saa nopeasti herkullisia arki-aterioita. Ja ennenkaikkea pääset maistamaan niitä ja toteamaan, että ei ole kyllä luopumisesta tietoakaan, jos tällaisia saa syödä.

Kaikki näyteruuat ovat gluteenittomia, maidottomia ja sokerittomia. Ne siis sopivat jotakuinkin kaikille meille 'ruokarajoitteisillekin' paitsi, että sitä ei kyllä muista niitä syödessä. Hyvä ruoka on hyvää.

Opit mm. käyttämään riisikeitintä monipuolisesti, tekemään pannupastaa ja valmistamaan kvinoasta ja chiasiemenistä herkkuja. Ja saat selkeät ja käytännölliset vastaukset omiin ruokapulmiisi.

Tässä on linkki ruokakurssilleni Näin syöt hyvin - terveellisesti! MARIKAN KURSSI, joka on lokakuun puolivälissä. Ilmoittaudu pian, sillä otan kurssille vain 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ja tule tyhjällä mahalla paikalle, sillä se täyttyy! Olen ihan varma, että meillä on edessä kaksi upeaa päivää ihastuttavien kasvisruokien parissa.

Olet sydämellisesti tervetullut -nyt pääset aloittamaan terveellisen ja herkullisen loppuelämäsi!

Olethan tutustunut tämän blogin ruokaosioon? Siellä on kymmeniä herkkuja, joita voit kokeilla ennen kurssia!                   TÄSSÄ SINULLE IHANIA KASVISRUOKAOHJEITA


Katso kätevä video myskikurpitsan pilkkomisesta!




lauantai 13. elokuuta 2016

Yksinkertaisesti hyvää

Kasviksia ei voi syödä liikaa. Liian vähän kylläkin. Ja se liian vähän on valitettavasti ihan liian normaalia. Minulla on intohimo saada meidät suomalaiset herkuttelemaan kasvisruuilla niin, että ne valtaisivat lautaselta suurimman osan. Tottakai kansanterveys siitä hyötyisi, mutta kyllä se suurin anti ja etu koituu yksilölle, joka voi paremmin ja jaksaa muutakin kuin valittaa vetämätöntä oloaan. Runsas kasvisten syönti tasapainottaa ruokavalion ihan itsestään. Ei tarvitse temppuilla erikoisruokavalioilla, kun täyttyy lautasensa vaikkapa meheväksi haudutetuilla ja ihanasti maustetuilla syksyn kasviksilla.

Nyt en saarnaa lihaa vastaan vaan kasvisten puolesta. Oikein valmistettuna niistä saa aivan tolkuttoman herkullisia ruokia. Kurkku, tomaatti ja jäävuorisalaatti ovat lähinnä vettä, usein luvattoman mauttomia enkä keksi niistä kovin paljoa hyvää sanottavaa. Kukkakaalista, kurpitsoista, fenkolista ja pinaatista voisin sensijaan kirjoittaa vaikka runoja, jos osaisin.

Tässä sinulle niin helppo kasvisohje, että sen helpommaksi ei hommaa voi oikein tehdä. Ja loputulos on sen verran maukas, että oheiseen kuvaan sain taistella jämät ruokapöytäni ympärille kokoontuneiden ystävien käsistä. Vaatimaton kukkakaali olikin yllättäen ruokailijoiden suurin suosikki.

Minä syön vaivatta kokonaisen kypsennetyn kukkakaalin ateriaksi, mutta sinulle saattaa riittää noin puolikas kaalia. Nyt kukkakaali on parhaimmillaan ja minulla on tavoite syödä ainakin yksi päivässä. Raasteena ja ihan kevyesti höyrytettynä se onkin ihan loistava riisin sijainen.

PAAHDETUT KUKKAKAALIPUUT

Tähän ohjeeseen tarvitset 1 - 2 kukkakaalia, neitsytoliiviöljyä, suolaa ja makeaa madrascurryseosta, jos siitä tykkäät ( minä tykkään kovasti).

Leikkaa kukkakaali reippaiksi siivuiksi pystysuunnassa niin, että saat isoja kukkakaalipuita, jotka pysyvät jotakuinkin kasassa siivuina. Mutta ei tee mitään, jos osa kukkakaalista murenee pienemmiksi ruusukkeiksi.

Levitä kaalisiivut ja ruusukkeet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ripottele kaalien pintaan suolaa tai yrttisuolaa sekä madrascurryä, jos tykkäät intialaisista mausteista, mutta et liiasta tulisuudesta. Lorauta oliiviöljyä kaalien päälle.

Laita kukkakaalit kypsymään uuniin, 200 asteeseen 20 minuutiksi. Kokeile välillä, missä vaiheessa kaalit ovat hieman pehmenneet, mutta ovat vielä ryhdikkäitä. Valmiiden kukkakaalien pinnalle voit ripotella paahdettuja seesaminsiemeniä tai pinjansiemeniä. Ne sopivat oikein hyvin.

Tarjoile kukkakaalipuut vaikkapa keitettyjen, dijonsinapilla maustettujen perunoiden ja papusalaatin kera, kuten minä tein. Illalla laitoin vielä paahdetun kukkakaalin siivun riisikakun päälle, jolle olin levittänyt suorastaan syntisen paksun majoneesikerroksen ( luomuna tietenkin:). Suosittelen!

Nämä yksinkertaiset kasvisruuat ovat ollet blogini yksi suosituimmista/luetuimmista jutuista.
Lisää niitä löydät kohdasta Söin tänään Helppoja kasvisruokia!

tiistai 9. elokuuta 2016

Muutu tai hyväksy



Kävin läpi epämääräistä sotkuvuorta työpöydälläni. Käteeni jäi paperinpalanen, jolle olin kirjoittanut käsin ' Muutu tai hyväksy - muu on itsensä hylkäämistä.' Olin ilmeisesti napannut lauseen jostakin ja halunnut sen muistaa, en tosin muista mistä ja milloin. Istahdin alas, luin lappua yhä uudelleen ja tajusin, että lause oli järisyttävän totta Joku oli osannut sanoa jotain hurjan tärkeää näin hienosti.

Helvetille on monta määritelmää. Yksi niistä on se, että on päivästä toiseen tyytymätön johonkin omassa elämässään mutta ei koe voivansa tehdä asialle mitään. Se on tuttua todella monelle meistä. Ja kyllä minä sen ymmärrän ihan omasta kokemuksestani - joskus ei vain koe, että itsellä on keinot, jaksamista, varaa tai mitä tahansa muutoksen vaatimaa asiaa. Tyytymättömyydestä tulee päivittäinen seuralainen, joka muuttaa arjen aika harmaaksi ja harmittavaksi.

On huojentavaa tietää, että mikään elämänmuutos ei ole meille kenellekään luontainen vahvuus. Biologisesti vastustamme muutosta vaikka tietoinen mieli haluaisi kuinka kovasti tahansa laihtua kasvisruualla, oppia ranskaa, käydä salilla 5 kertaa viikossa ja olla muutenkin sellainen kuin naistenlehdet meille reippaasti maalailevat. Onneksi olemme aivan viime vuosina oppineet lisää siitä kuinka muutoksen voi tehdä niin, että se on pysyvää ja kestävää eikä edes mahdottoman vaikeaa.

Tiedän, että muutos on paitsi mahdollinen, myös yllättävän helppoa, jos valjastamme mielen viisaasti avuksemme. Olen saanut seurata ja tukea satojen ihmisten elämänmuutoksia vuosien varrella. Ne ovat olleet mitä tahansa ihmiselle itselleen tärkeää, esimerkiksi laihdutuksesta ulkomaille muuttoon, kellarin raivaukseen tai vaikkapa uuden työpaikan löytämiseen. Olennaista toivotuille muutoksille on ollut se, että henkilö on halunnut ja kokenut tarvitsevansa jotain, mitä hänellä ei ollut. Hän on tarvinnut toivoa, keinoja, uskoa ja sitkeyttä. Ja tukea.

Onko sinulla joku muutostoive, jota olet haikaillut jo vuosia? Oletko kyllästynyt omaan jahkailuusi ja siihen, että et ole ennen onnistunut tavoitteissasi?
 Suosittelen lämpimästi, että tulet Rakastu elämääsi- kurssilleni saamaan aidosti toimivat keinot kestävälle elämänmuutokselle. Minä sitoudun sinun valmentamiseen kohti sitä, mitä toivot ja haluat.

Opit viisailla työkaluilla ja upean ryhmän tuella rakentamaan itsellesi selkeyttä ja toiveittesi tulevaisuuden. Tämä onminulta sinulle vilpitön ja kannustava kutsu harkita vielä, josko tämä syksyn kurssi olisi juuri sinulle. Kurssi alkaa elokuun lopulla ja paikkoja on vielä muutama vapaana.

Lue esite ja kysy lisää, jos tarpeen.  LUE RAKASTU ELÄMÄÄSI - KURSSIN ESITE TÄSTÄ!

Jos et pääse osallistumaan kurssilleni, mieti, kuinka voisit hyväksyä sen, mitä et juuri nyt osaa, jaksa tai pysty muuttamaan. Siitä tulee suurempi mielenrauha ja silloin jaksaa kaikkea paremmin. Olet sen arvoinen!

PS. Ihastuttavan kuvan on ottanut pikkusiskoni Johanna Davis. 
Hänellä on uskomaton kyky taltioida luonnon herkimpiä hetkiä kameralle. 
Kiitos Jonna tästä kuvasta!

maanantai 1. elokuuta 2016

Herkullinen jättiläinen


Jättikokoinen kesäkurpitsa on monen kotiviljelijän lomaltapaluu-yllätys. Siellä valtaisten lehtien alla luuraa mäyräkoiran kokoinen luomus, joka jää monelta käyttämättä siksi, että se ei ole ihan niin mehukas kuin pienemmät siskonsa. Paitsi että on, kun valmistat sen näin;

Raasta kurpitsa karkealla terällä tai käytä sellaista ihmehärpäkettä kuin spiraalileikkuri, jota jotkut kutsuvat juures - tai vihannessorviksi. Sillä saa varsinkin juuri kesäkurpitsoista, mutta myös porkkanoista, perunoista, bataateista ja muista tiiviistä juureksista tosi nopeasti kypsyvää spagettimaista nauhaa. Kevyttä ja herkullista ja erehdyttävästi pastamaista. Ja sehän on hyvä juttu, vai mitä!

Laita kattilaan vähän vettä pohjalle ja lisää sitten kiehuvaan vesitilkkaan nauhamainen kesäkurpitsa tai raaste. Pistä kansi päälle ja anna hetken höyrystyä ja pehmentyä. Jätä al dente eli älä anna kypsyä ihan mössöksi. Mausta kasvisspagetti sormisuolalla (itse käytän sitruunalla maustettua sormisuolaa) ja reippaalla lorauksella hyvää neitsytoliiviöljyä. Voit myös silputa joukkoon mieleistäsi yrttiä. Välillä lotraan kasvisspagettiin oikein ison lusikallisen pestoa enkä edes huomaa syöväni kasvispastaa.

Tänään lounaaksi päätyi myös tyttären pihalta saatua taivaallista pinaattia kevyesti höyrytettynä ja seesamiöljyssä paahdettua tofua. Joskus vähemmän on enemmän ja nautin siitä, että juuri poimittujen kasvisten omat maut pääsevät pääosaan. Mutta sinä voit tietenkin intoutua vaikka millaisiin maustekokeiluihin. Illalla nimittäin minäkin sitten katselin jäljelle jäänyttä kesäkurpitsaspagettikasaa kulhossa ja haudutin sen pehmeäksi kookosmaidossa ja maustoin rakastamallani madrascurryllä. Oli ihanan lempeää ja taatusti tuli syötyä tarpeeksi vihanneksia.

Nautitaan sadonkorjuusta - olipa se omalta pihalta, torilta tai lähimarketista!