torstai 31. joulukuuta 2015

Kaikkein paras lupaus?

Tarvitsetko enää yhtään mielipidettä, viisasta tai hölmöä,  uudenvuoden lupauksista?
Todennäköisesti et. Olet jo ponnekkaasi päättänyt, että joko teet niitä tai et.
En yritä muuttaa mielipidettäsi, sillä se ei varmaan onnistuisi.

Tarjoan sinulle sensijaan harkittavaksi ja jopa kokeiltavaksi yhtä pientä, mutta sitäkin merkityksellisempää muutosta. Uskon, että juuri se voisi tuoda parhaan panos-tuotossuhteen sinulle ja lähimmäisillesi. Se ei ole ruuan vähentäminen eikä liikunnan lisääminen. Mutta se antaa reilusti hyvää oloa. Se tekee sinusta pidetyn ja arvostetun. Se saa muut kuuntelemaan mielipiteitäsi ja jopa kunnioittamaan niitä. Se on päätös olla puolustelematta omia näkökantojasi ja todistaa toisten käsitykset vääriksi. Se on valinta onnellisuuden ja oikeassa olemisen välillä.

Miten niin? Onhan jokaisella oikeus pitää omasta kannastaan kiinni? On. Ja sen voi tehdä niin, ettei samalla hyökkää toisten kantoja vastaan. Itse asiassa se on ainoa viisas tapa ilmaista omat ajatuksensa. Sillä mitä tarmokkaammin (hyökkäävämmin) yrität saada toisen tajuamaan, että hän on väärässä ja sinä oikeassa, sitä todennäköisemmin ja tiukemmin hän pitää omasta kannastaan kiinni.
Jankuttaminen vain pahentaa omaa asemaasi ja heikentää mahdollisuuksia saada mitään hyvää aikaiseksi. Tutkitusti näin on.

Toisen saaminen huonoon valoon väittämällä hänen mielipiteitään vääriksi on myöskin varma keino saada henkilö pitämään sinusta vähemmän. Tai lakata kokonaan pitämästä. Tutkittu on tätäkin. On hyvä miettiä haluaako olla kotona suosittu vai oikeassa. Tämä koskee myös vaikkapa poliitikkoja, uskonnollisia ryhmiä, kansakuntia ja koko maailmaa. Kuuntelu ja pitäminen menevät käsi kädessä.

Kuka on oikeassa? Niin. Siinähän se suurin kysymys on. Meillä itsellämme on yleensä asiasta varsin selkeä käsitys. Oikeassa olen minä ja edustamani ryhmä. Niin hyvältä kun hetkellinen oikeassa oleminen voi tuntua, niin on kuitenkin hyvä tietää, että se ei edes pidä paikkaansa. Tutkijat ovat oppimassa aivoistamme päivä päivältä kiehtovampia asioita. Yksi niistä on se, että meillä on vain subjektiivisia näkökantoja. Objektiivinen totuus hukkuu aivojen tulkintoihin. Omat näkökannat eli 'totuudet 'ovat riippuvaisia yksilön kasvatuksesta, persoonallisuudesta, elämänkokemuksista, henkilöhistoriasta.

Näyttäisi väistämättä siltä, että meillä on 6 miljardia rajoittunutta näkemystä. Eli oikeassa oleminen on tieteellisesti vähintääkin kyseenalainen termi. Kaikki on suhteellista. Ja oma käsitykseni, varmakin, on vain yksi miljoonien joukossa. Mikä ihme saa minut olemaan niin vakuuttunut, että se on se oikea. Varsinkin kun tiedän olleeni lukemattomia kertoja väärässä. Omasta kannastaan voi pitää kiinni vaikka rystyset valkoisina. Mutta puolusteleva ja hyökkäävä suhtautuminen toisia kohtaan ei kertakaikkiaan toimi. Ei vaikka kuinka haluaismme.
Ja vaatisimme. Hyökkäys ei ole paras puolustus.

On raskasta olla aina oikeassa. Sillä vieraannuttaa muut itsestästään.  Et ehkä tiedä sitä, mutta monet eivät jaksa edes väitellä kanssasi. Onhan se ajanhukkaa, jossa et kuitenkaan kuule mitään muuta kuin oman varman totuutesi. Se on sääli, sillä kun et hyökkää herhiläisenä eriävän mielipiteen esittäjän kimppuun, hän kohtelee sinua avoimemmin. Saatat jopa saada tukea mielipiteellesi, jos et vaadi sitä.

Vanha viisaus kehoittaa kysymään itseltään aina ennen kuin avaa suunsa: Ovatko sanani totta? Ovatko sanani ystävällisiä? Onko maailma parempi paikka, kun olen sanonut sanottavani.
Näiden kolmen kysymyksen myötä olen usein sulkenut suuni. Ja hyvä niin.

Olkoon alkava vuosi sinulle todella hyvä vuosi. Onnellinen. Siksi, että valitset rakkauden.

Toivon sinulle ja rakkaillesi mitä valoisinta, toiveikkainta ja keveintä vuotta ikinä!
Olkoon rakkaus kanssasi.
 Lämmöllä, Marika Ps. Tämänkin kuvan otti upea lapsenlapseni Robin Vuorinen

keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Lähde elämäsi ihanimmalle kurssimatkalle Italiaan!

Jos Italia kiehtoo, haluaisit oppia mindfulnessia, haaveilet joogan aloittamisesta ja kaipaat kunnon irtiottoa arjestasi, niin tässä on sinulle toiveittesi matka. Meillä on kertakaikkisen upea päiväohjelma, jonka aikana pääset sekä oppimaan uutta, myös saamaan sydämesi kyllyydestä Gardan kauneutta, Italian ihanuutta sekä nauttimaan paikallisia herkkuja asiantuntijoiden opastamana.
Villa Arcadio on maineensa veroinen ja vähän ylikin. Se on taivaallinen hotelli, joka tuntuu kodilta.
Olen matkanjohtajana, kurssinvetäjänä, koemaistajana ja ties missä roolissa kanssanne koko matkan ajan, aamusta iltaan. Pidän henkilökohtaisesti huolta, että tästä tulee elämäsi ihanin matka.

Oheiset kuvat ovat viime syksyn matkaltamme, josta voin sanoa suoraan: fantastinen reissu.
Ja lähes kaikki on jo sisällytetty hintaan eli saat taatusti rahasi edestä elämyksiä. Ja paljon enemmän.
Lue lisää alla olevan linkin esitteestä. Voit myös ottaa yhteyttä Kon-Tiki matkatoimistoon.
He hoitavat hienosti matkamme käytännön järjestelyt. Huom! Matkavaihtoehtoja on sekä kevät että syksy. Molemmat ajankohdat ovat oikein hyviä. Sinä päätät, mikä sinulle sopii parhaiten. Tee hieno päätös uuden vuoden alkajaisiksi ja lähde mukaan. Olet sen ansainnut!

Hemmotteluloma Italiassa Marikan kanssa!
Loistoseurassa matkustaminen on paljon rikastuttavampi kokemus. On ihanaa olla samanhenkisten ihmisten kanssa reissussa.


Jaana Nakari on Villa Arcadion armoitettu emäntä. Hän hemmottelee meitä aamusta iltaan vieraanvaraisuudellaan ja on mukana kaikilla retkillämme oivallisena oppaanamme!

Garda-järvi on suorastaan järkyttävän kaunis paikka. Näkymät hotellistamme ovat huimat.

Aamujen venyttely- ja joogahetket ovat toki hyödyllisiä, mutta ennenkaikkea meillä on aina hillittömän hauskaa!

Italiassa on käytävä katukahvilassa nauttimassa elämän ihanuudesta, vai mitä?

tiistai 29. joulukuuta 2015

Raakakakkua ja vaihtokauppoja, jee!

No, en todellakaan ole tehnyt tätä itse.  Mutta syönyt olen ja toooosi herkulliseksi todennut. Jaan ohjeen kanssasi useammasta syystä; että uskoisit, että syön muutakin kuin kurpitsaa ja lehtikaalia. Uudenvuoden kunniaksi. Ja siinä toivossa, että levität hyvää eli väsäät tämän taivaallisen ja terveellisen luomuksen ja jaat sen kaltaisteni ihmisten kanssa, jotka eivät saisi tällaista aikaiseksi. Ikinä. Sillä ehkäpä juuri sinä olet sellainen ihanuus ja ihmeidentekijä kuin Laura -ystäväni, jolla on myös raakakakkuharrastuksen lisäksi kaksoset, koiranpentu, työ ja ties mitä.

Laura tykkää tehdä raakakakkuja. Minä kasvismössöjä. Laura on ihan onnessaan, kun saa pakasterasiallisen kesäkurpitsa-purjopataa. Minä taas olen haltioissani kakusta, jonka maku kelpaisi keisarille.  Vaihtotalous on loistojuttu ja ehdottomasti kehittämisen arvoinen tapa meille kiireisille, väsyneille ja osaamattomille nykyihmisille. Yksi lapioi pihalta lumet, toinen hakee lapset tarhasta tai tanssitunnilta. Joku tykkää väsätä keittoa kattilakaupalla, mutta kirjanpitö ei niinkään innosta. Jälleen kerran voisi pieni vaihtokauppa onnistua. Siihen tarvitaan vain vähän harjoittelua. Ja uudenlaista, raikasta ajattelua. Eikä aika ole suinkaan se suurin este. Ehdimme ihan mitä vain, jos oikein jotain haluamme ja tekeminen on meille mieluisaa.




Näin syntyy Lauran lahjakakku ja hänen omien sanojensa mukaan tuossa tuokiossa...

Kakkupohja
1dl manteleita
1dl kookosrouhetta
4 kivetöntä taatelia
1rkl kookosöljyä
 ripaus suolaa

Laita kaikki ainekset  tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi massaksi. Levitä taikina mieluiten irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja laita hetkeksi pakastimeen kovettumaan.
Täyte
 2,5 dl cashewpähkinöitä (kannattaa liottaa yön yli tai ainakin tunnin verran)
1dl kookossokeria 
1dl vettä 
1dl raakakaakaovoita 
1/5dl raakakaakaojauhetta 

Sulata vesihauteessa raakakaakaovoi. Jauha ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Kaada täyte pohjan päälle ja anna tasaantua joko pakastimessa tai jääkapissa. Voit koristella kakun haluamillasi pähkinöillä tai marjoilla. Kuvassa on käytetty saksanpähkinöitä. Vadelmat näyttäisivät varmaan myös hyviltä.

Kaikkia tarvittavia aineita saat parhaiten hyvin varustetuista luontaistuotekaupoista. Ja jos siellä ei ole jotain, pyydä kauppiasta tilaamaan. 

maanantai 28. joulukuuta 2015

Lopeta taistelu ja tutustu kukoistusruokaan!

"Nyt se loppuu. Ei enää koskaan karkkia, kinkkua, kermajuustoa eikä sitä eikä tätä."
Tuntuuko tutulta? Käsi ylös, jos tänäänkin syyllistit itseäsi pyhien mässäilystä tai 'vääristä' ruokavalinnoista. Lopetat tarmokkaasti esimerkiksi suklaan syönnin. Kunnes rojahdat päivästä ryytyneenä telkkarin eteen joulusuklaita tuhoten. Täytyyhän niistä päästä eroon, vai mitä?

Ryhtiliike- retkahdus- itseinho on monen naisen jatkuva kolmiodraama, joka varastaa elämänilon ja syö mielen maisemaa tarpeettoman synkäksi. Myös lähimmäisiltämme, jotka kestävät pahaa tuultamme, kun vatsa pömpöttää. Mutta mitä, jos ruokastrategiamme onkin aivan pusikossa eikä toimi. Uskallan väittää, että kyse ei ole itsekurin puutteesta vaan siitä, että taistelemme ruokaa ja itseämme vastaan sensijaan että kannattaisi solmia rauha.
Äärimmäiset ja äkilliset 'korjausliikkeet' rasittavat kehoa ja mieltä ikävällä tavalla. Karu totuus on, että erilaiset dieetit ja kuurit eivät toimi juuri kenellekään. Ihan totta. Ymmärrän, että ne ovat houkuttelevia. Kuin pikaruoka. Valitettavasti äärimmäisyysruokavaliot tarjoavat epäreilun lyhytkestoisia onnistumisia, jos niitäkään. Ja sekoittavat samalla kehon oman viisaan kyvyn löytää tasapaino.

Olen tuskallisen tietoinen siitä, että en pysty blogissani lyhyesti selittämään mitään perusteellisesti. Mutta haluan silti sanoa todella painokkaasti, että sinä olet ansainnut, ruokavaliorauhan. Eikö olisikin hienoa lopettaa jatkuvat itsensäkuritus-kuurit ja löytää leppoisa tasapaino ruokailuun? Oppisit valmistamaan ja syömään ruokia, jotka pitävät kehostasi ja mielestäsi hellää huolta. Sellaisia jotka antavat sinulle mahdollisuuden olla oma, ihana itsesi ilman kärttyisää, tuskaisaa, vaivalloista viha- rakkaus suhdetta syömiseen. Turhauttava taistelu voisi olla ohi.

Tarjoan sinulle muistutuksena muutamia ajatuksia järkevästä ruokailusta. Sillä kyllä sinä ne varmaan tiedät. Mutta ei silti tee pahaa aina välillä kerrata hyviä juttuja. Monet omakohtaiset virheliikkeet vuosikymmenten saatossa ja tarpeettoman intohimoinen suhde ruokaan ja laihduttamiseen ovat moukaroineet ohjeitani lempeiksi ja ymmärtäväisiksi. Teen näitä muistutuksia pieninä paloina lähiviikkoina,  sillä en halua väsyttää sinua loputtomalla tekstillä. Ja lupaan ja vannon, että annan selkeitä ja käytännöllisiä ohjeita siihen, mitä sinne lautaselle kannattaa laittaa.

Mielestäni jokainen meistä ansaitsee sellaisen ruokavalion, jota noudattaa ilolla, oikeasti mielellään vaikka lopun elämänsä. Se on täysin mahdollista.Vakuutan kautta kiven ja kannon.
Mutta sinun on olla rehellinen itsellesi. Sielu rakastaa totuutta. Se mikä maistuu hyvältä ei välttämättä tunnu hetken kuluttua niin hyvältä sisälläsi. Jos huomioit oloasi ruokailun jälkeen, opit nopeasti, mistä ruuista kehosi kiittää, mistä ei. Väsymys, turvotus ja ähky eivät ole normaalia eikä niistä pitäisi joutua kärsimään. Herätä uteliasuutesi. Kiinnostu hyvinvoinnistasi. Se on valtavan palkitsevaa. Ja välillä se vaatii selkeitä päätöksiä. Syö vain ruokia, jotka suostuvat rakastamaan sinua takaisin.

Tässä neljä keskeistä asiaa ruokavaliorauhan saavuttamiseksi. Ja kokeile ihmeessä lehtikaalia eri tavoin valmistettuna. Se tekee ihmeitä kehossamme ja on vähän kuin pulloharja. Puhdistaa ja kirkastaa.

1. Rauhoita aivosi, jotta jaksat valita viisaammin. Stressaantuneina ja väsyneinä me teemme kaikkein huonoimmat ruokavalinnat. Siirrymme aivoissamme eloonjäämis-luolamies-asetuksiin, joissa kaupasta lähtee mukaan sipsit, pitsat ja nakit ja kaapista suuhun se, mikä on rasvaisinta, sokerisinta ja höttöisintä. Kurpitsan pilkkominen on se vihoviimeinen asia, johon ei todellakaan ole enää puhtia. Todellakin. On ihan kohtuutonta vaatia itseltään hienostuneita ruokavalintoja, kun aivot kiehuvat  ja kehossa jyllää yliannostus andrenaliinia ja kortisolia. Terveyspinnustely ei onnistu kuin ehkä hetkeksi ja siitähän meillä on kokemusta, vai mitä?

Stressin alentaminen on täysin mahdollista, mutta se ei tapahdu itsestään. Syvä hengitys on avainasemassa. Se edellyttää tietoista valintaa hengittää pitkään ja rauhallisesti, halua pysähtyä hiljentymään edes muutamiksi minuuteiksi sekä keskittää huomio siihen mikä toimii eikä vain omiin ja muitten epäonnistumisiin.  Ja kyllä tiedän, että tiedät tämän, mutta senkin uhalla sanon; lähde rakas ihminen liikkeelle - olet sen ansainnut! Liikunta on todistettu uudelleen ja uudelleen olevan ällistyttävän tehokas keino alentaa stressiä. Itse en uskaltaisi olla ilman sitä, sillä olisin taatusti muuten ihan sekopää. Liikunta pitää mielen ihmeen hyvänä ja hoitaa jopa masennusta. Siihen riittää reipas päivittäinen kävelylenkki.

2. Kuuntele kehosi ohjeita enemmän kuin ravitsemusguruja tai kieltäsi. Totuuksia on ravitsemusalalla yllätävän vähän. Varmoja mielipiteitä senkin edestä. Kaikella kunnioituksella asiantuntijoita ja sellaisiksi julistautuvia kohtaan ehdottaisin silti, että aiheen paras asiantuntija on oma kehosi. Ei kieli eikä mieli. Niitä voi muokata ihan kummalliseen suuntaan  erilaisilla mielipiteillä, lapsuuden tottumuksilla ja houkuttelevien mainosten avulla. Kehomme ovat vieläpä keskenään yllättävän erilaisia. Yksi juttu ei sovi kaikille. Eikä kaikki yhdelle. Inuiitti-eskimot ovat pärjänneet hylkeen rakoilla ja Masait lehmän verellä.
Rohkeaa on kysyä keholtasi, millaisella ruualla se ja myös sinä kukoistaisit.

3. Erota arki ja juhla, muuten olet pulassa. Ylenpalttiset syömingit ja järkevän askeettiset arkiateriat ovat meillä länsimaissa menneet pahasti sekaisin. Syömme nykyisin päivittäin sellaista ruokaa, joka on satoja, ellei tuhansia vuosia kuuluneet vain harvinaisiin juhlahetkiin. Esimerkiksi  rasvaiset juustot, jäätelö, isot kimpaleet lihaa ja paljon sokeria ja valkoisia jauhoja sisältävät  ruuat on tarkoitettu poikkeustilanteisiin. Keho kestää sen hyvin. Mutta ei todellakaan, jos poikkeustilasta tulee arki. Olennaista on, mitä teemme noin 360 päivää vuodessa.

4. Kasvikset pelastavat sinut, joten opettele rakastamaan niitä. Vain reipas vihannesten ja kasvisten käyttö tekee ruokavaliosta tervehdyttävän ja iloisesti energiaa antavan. Siksi niitä kannattaa oppia laittamaan niin, että oikeasti nauttii syömisestä. Muuten homma ei toimi kuin hetken ja silloinkin pakon edessä. On muistettava, että kurkku, tomaatti ja jäävuorisalaatti ovat pääosin vettä eivätkä anna riittävästi ravintoaineita, kuitua ja lukuisia kasviksissa olevia hyötyjä.

Koska minä en ole aina suinkaan rakastanut vihanneksia, kuten harva ihminen muuten tekee, olen oikeasti harjoitellut tekemään erilaisista kasvisruuista riittävän maukkaita. Pidän huolta siitä, että syön sekä lounaalla että päivällisellä ainakin ison parsakaalin verran eli pari isoa kourallista vihanneksia ja juureksia. Tähän on hyvä pyrkiä, mutta ei siihen tarvitse heti päästä.  Minulle kasvikset sopivat parhaiten lempeästi haudutettuina tai nopeasti paahdettuina. Sinulle ne saattavat maistua paremmin raakasmoothiena. Kokeile ja ole avoin kehosi viesteille. Loistavia reseptejä on netissä miljoonia. Oikeasti. Lue lisää blogistani Söin tänään.

Lehtikaali on loistava kasvis eikä sitä ole enää vaikea löytää kaupasta saatika kasvattaa.
 Kuvan lehtikaalisilpun sain joulun alla  Pirkka-pussista Posion marketista. Mutta lehtikaali, kuten kaikki ruuat kannattaa opetella tekemään mahdollisimman maistuvaksi. Muuten niitä ei viitsi syödä. Vaivannäkö kannattaa, sillä vähän ajan kuluttua homma sujuu. Netti on pullollaan loistavia ohjeita ja minultakin niitä saa. 
Maistuvaa kasvista syntyy kädenkäänteessä vaikkapa näin; Silppua kaali hienoksi. Paahda silppua hetki ( kunnes kaali on lempeän pehmeää mutta raikkaan rapsakasta) 2-3 rkl seesami -tai kookosöljyssä. Ripaus suolaa päälle. Herbamare-suolaseos toimii melkein aina. Fetakuutiot tai halloumijuusto sopii lehtikaalin kanssa erityisen hyvin.
Jos lisäät niitä lehtikaalin joukkoon, voit vähentää suolan määrää tai jättää se kokonaan pois.






Taivas maan päällä!

Tuoksu on huumaavan hyvä. Ja kohottaa mielialaa varmasti. Tämä eteerisistä öljyistä koostuva seos on ollut salaisuuteni vuosia. Nyt jaan sen kanssasi.Nauti!

Poltan seosta kotona tuoksulampussa ennen vieraiden saapumista, suihkutan kevyesti kurssitiloihin ja nuuhkin sitä aina kun haluan olla valoisampi. Pidän usein käsilaukussani pikkuista pulloa, jossa on tätä taivaallista tuoksua. Lentokentillä ja hotellihuoneissa siitä on paljon iloa.

Taivas maan päällä
Mielialaa kohottava tuoksuseos

3 tippaa ruusuöljyä
3 tippaa nerolia eli appelsiininkukkaöljyä
2 tippaa bergamottiöljyä
2 tippaa patsuliöljyä
2 tippaa ruusugeraniumöljyä

Täytä noin 10 cm korkea lasinen suihkupullo lähdevedellä ja laita öljytipat joukkoon.
Muista ravistaa pulloa reippaasti ennen käyttöä.


Huom! Nämä eteeriset öljyt eivät ole aivan halpoja, mutta joskus kunnon satsaus kannattaa.
Tiedän, että ainakin Frantsilan yrttitilan öljyt ovat huippulaatua. Myös Primaveran. Onko muita?
Jos tuot maahan luomulaatusia eteerisiä öljyjä, ilmoitathan asiasta minulle, kiitos!

Huom! Pääset nuuhkimaan mm. tätä tuoksuseosta Energiasisustuksen iltakurssillani torstaina 14.1. ja saat siellä monisteen, jossa kerrotaan eri eteeristen öljyjen käytöstä kodin eheyttämisessä.

Varaa lippusi nyt ja opi yhdessä illassa fantastisia tapoja tehdä kodistasi hyvän olon keidas.
Jaksat enemmän, virkistyt ja lataudut. Perheesi voi paremmin. Elämään tulee lisää aitoa iloa ja valoa.
Tälle iltakurssille kannattaa osallistua! Tavataan14.1.2016.

sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Kiitos & lahja sinulle!


Tänään meni reilun viikon ikäisellä blogillani yli 30 000 käynnin raja rikki. Tässä ajassa ja vieläpä jouluviikolla se tuntuu ihan ihmeelliseltä. Olen aivan ällistynyt ja kiitollisuudesta kippurassa.
Ja tulkoon totuus esiin; ei olisi ehkä kannattanut aikaisemmin niin kovasti vaahdota siitä, kuinka blogit ovat ihan hölmöjä ja pinnallisia... Anteeksi!

Kiitollisuuteni sinulle haluan ilmaista pienellä lahjalla; voit ladata itsellesi ilmaiseksi uudistun kirjasen Viisas arki - 7 päivän opas parempaan arkeen.
Lataa tästä ilmainen hyvän arjen opas!

Koko blogimaailma on ollut minulle aivan vieras ja suoraan sanoen vähän kauhistuttava. Olen yleistänyt blogistit tavalla, joka ihan oikeasti hävettää nyt, kun olen malttanut perehtyä alani blogeihin. Olen jopa sanonut ponnekkaasti, että minua ei saa blogimaailmaan seikkailemaan eikä se todellakaan ole  juttuni. Kuolemattomia sanoja, vai mitä?

Ehkäpä tämä on jälleen kerran hyvä muistutus siitä, että viisas ei vastusta. Siinä kuluu vain energiaa hukkaan kun sen voisi suunnata siihen, mitä haluaa. Kutsun sitä vastustamattomuudeksi. Vastustamaton ihminen on, no, vastustamaton. Houkutteleva, kiinnostava, haluttava. Kukapa ei haluaisi olla sellainen? Se on vapautta valita parempia juttuja ilman, että täytyy taistella tuulimyllyjä vastaan ja vaahdota siitä mitä ei halua. Se on viisautta keskittyä niihin asioihin, joita haluaa edistää. Antaa niille energiansa. Fiksumpaa, vai mitä?

Nyt keskityn tuottamaan teille juttuja, joista toivon olevan aidosti hyötyä. Olen niin innostunut, että voisin tehdä tänne blogiini  postauksia kymmeniä päivässä. Mutta se ei kuulemma ole erityisen fiksua ja olen nyt oppimassa nöyryyttä. Viisaampia kannattaa kuunnella asiassa, joka on itselleen vieras. Opettelen pikkuhiljaa blogimaailman ihmeellisyyksiä ja olen vakaasti päättänyt, että tämänkin alueen voi valjastaa hyvyyden apulaiseksi. Minulla on huikea tunne siitä, että vuosien tauon jälkeen teen taas hyvän olon erikoislehteä, mutta vain nopeammin leviävällä ja hyödyllisemmällä tavalla.

Kiitos kuuluu täysin sinulle, arvoisa blogissani vierailija. Yksin en ole mitään eikä näitä juttuja viitsi vääntää mustaan aukkoon. Arvostan mielipiteitäsi korkealle ja pyrin toteuttamaan toiveitasi mahdollisuuksieni mukaan. Ja olisi minulle ilo ja kunnia, jos haluaisit ladata itsellesi tämän käytännöllisen ja toivottavasti juuri sinulle hyödyllisen oppaan.  Viisas arki - 7 päivän opas parempaan arkeen
Ps. Otin tuosta oppaasta paljon tosi kivoja värikuvia pois, että olisi helpompaa monistaa se.
Kuvittele sinne ihania kuvia, jooko?

Autossa vai sängyssä?




Tukastakin sen näkee. Että aikaa on kulunut useampi vuosi kuvan äänitteiden julkaisusta. Mutta onneksi joitakin asioita ei aika rapista. Kehtaan suositella näitä kolmea tuotetta sydämestäni, sillä olen tehnyt ne aitojen toiveiden pohjalta ja niitä on myyty tuhansia. Jokaisesta on tullut upeaa palautetta ja siitä olen hyvin kiitollinen. Teemme varaston tyhjennystä, joten nyt on loistava hetki saada itsellesi hyvää mieltä, syvää unta ja löytää jopa elämäntehtäväsi.

Kuuntele näytteet ja päätä, mikä näistä äänitteistä sopii sinulle erityisen hyvin. Tai ehkäpä haluat ne kaikki? Alla olevasta linkista saat siis ääninäytteet ja tilausohjeet.

1. Löydä elämäntehtäväsi  on tunnin mittainen ja kymmenen kohtaa sisältävä äänite, jossa kerron, miten juuri sinä voit kirkastaa elämäntehtävääsi. Se on toivoa antava ja mieltä selkeyttävä esitys äärettömän kiinnostavasta aiheesta.  En nimittäin ole tavannut ketään, joka ei haluaisi ymmärtää paremmin, mikä on oma panos tällä planeetallamme. Äänite sopii vaikkapa automatkoille.

2. Nuku hyvin - äänite sopii kaikenlaisiin rentoutushetkiin, mutta olen suunnitellut sen erityisesti univaikeuksista kärsiville. Se edistää nopeaa nukahtamista sekä syvää ja rauhallista yöunta ja toimii myös loistavasti keskellä yötä, jos jostain syystä heräilisit. Olen saanut tästä äänitteestäni valtavan paljon kannustavaa palautetta. Niistä olennaisin lienee se, että juuri kukaan ei ole päässyt kuulemaan äänittettä loppuun asti - nukkumatti on tullut ennen sitä. Olen kuulemma unettavan puuduttava!
Lapset pitävät tästä myös. Autossa kuunteluun tämä äänite ei ymmärrettävästi sovi.

3. Valoisan elämän voimalauseet on aivan loistava apu vähän ankeina päivinä. Monet laittavat sen soimaan autolla ajaessa ja itsekin tekisin niin, jos kestäisin kuunnella omaa ääntäni. Mutta myönteiset lauseet tosiaan toimivat niin, että niitä kuunnellessa tulee parempi olo. Koska kaikissa autoissa ei enää ole CD-soitinta, voit toki ladata tämänkin äänitteen älypuhelimeesi.

Kuuntele näytteitä Marikan äänikirjoista

lauantai 26. joulukuuta 2015

Aamiainen illalla?

Se on niin herkullista, että odotan sitä jo illalla. Ja teen sen myös lähes valmiiksi jo illalla. Siis aamiaiseni. Säälittävää? Ehkä vähän. Mutta näin takaan, että jokainen arki-aamuni alkaa hyvissä merkeissä. Tosin joskus syön puuroni vasta klo 10-11 maissa, jos innostun lenkittämään Valo-koiraani ja joogaamaan ihan kahvin voimalla. Sitten vasta odotankin sen nauttimista!

Kuten kuvasta näkyy, eivät ainekset ole mitään ihmeellisiä. Mutta jostain syystä maku on ainakin minun mielestäni todella täyteläinen ja hyvä. Viherjauhoa puuroon? Ehdottomasti. Se tekee puurosta ihan järkyttävän väristä, eikä suoraan sanoen tee maulle ihmeitä. Mutta se niin kannattaa sinne laittaa. Olen laskenut, että päivittäisestä viherjauhosta tulee vuoden mittaan valtava kasa hyvyyttä keholleni. Ja onneksi kookossokeri pehmentää makua mukavasti. Erilaisia viherjauheita on luontaistuotekaupoissa ja nykyisin monissa marketeissakin useita laatuja. Kaikki antavat arvokasta lisäravintoa viherniukkaan ruokavalioomme.
Nyt sitten jään odottelemaan teidän kantojanne. Mitä tykkäätte?

Marikan talvinen voimapuuro 
Tästä annoksesta riittää yhdelle isoruokaiselle ( minulle) tai kahdelle kohtuuden ystävälle!

4 rkl isoja kaurahiutaleita
1 omena tai 1 dl omenasosetta
2 kuivattua viikunaa
2 kuivattua taatelia
2 rkl auringonkukan siemeniä
1 rkl kookosöljyä
1 rkl viherjauhoa
2 tl kookossokeria
1 tl kardemummajauhoa


Illalla: Liotan kaurahiutaleet yön yli vedessä. Isot Pirkka Luomu-kaurahiutaleet ovat mukavan rouheita.  Laitan huuhdotut viikunat ja taatelit joukkoon pehmiämään. Liotan eri kupissa auringonkukan siemenet, sillä ne ovat usein yllättävän likaisia. Kuten olet varmaan jo huomannut, käytän aina kun mahdollista, luomua.

Aamulla: Laitan kattilan pohjalle kookosöljyn, annan hetken sulaa ja lisään joukkoon lionneet kaurahiutaleet, viikunat, taatelit ja raastetun omenan. Joskus käytän valmista omenasosetta.  Puuron ei tarvitse kuin kiehahtaa muutama minuutti ja se on valmista. Huuhdon sillä aikaa pehmenneet ja paremmin sulavat siemenet ja ripottelen ne puuron pinnalle. Sekoitan joukkoon kookossokerin ja viherjauheen. Jos minulla on pitkä odotus lounaaseen tai liikun paljon aamupäivällä, lisään puurooni 1 rkl riisi-tai hamppuproteiinia. Nälkä pysyy todella tehokkaasti loitolla.

Näin syön talviaamuisin.  Kesä onkin sitten toinen juttu.



torstai 24. joulukuuta 2015

Kun sydän pakahtuu!

Usein motkotan heille sotkusta. Ja saarnaan terveellisestä ruuasta. Joskus korotan ääntäni ihan kunnolla. Mutta onneksi aina rakastan ehdoitta. Kuusi lastenlasta =  kuusi syvää ja nöyrää kiitollisuuden kohdetta. Erilaisia, omanlaisia, täydellisiä juuri sellaisina kuin ovat. Kiitos, kiitos, kiitos Viivi & Pasi ja Santtu & Päivi. Olette antaneet minulle valtavan lahjan näitten lasten muodossa. Ja kyllä tässä on ihmettä kerrakseen, että saimme kuvan aikaiseksi!

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Annatko sinä halutuimman lahjan?

Tyttäreni Viivi luki tämän tekstini ja sanoi, että joo, ihan hyvää asiaa äiti, mutta kuullostaa joulusaarnalta.  Sillä sitten mennään, eikös vaan?

Marikan lyhyt joulusaarna

Minä. Sinä. Muut. Meillä on jotain yhteistä. Haluamme tulla kuulluksi, ymmärretyksi, hyväksytyksi. Kuunnelluksi ilman, että joku muka-kuuntelee ja odottaa vain vuoroaan päästä itse puhumaan.
Tai puhuu päälle. Salaa, jopa itseltämme, toivomme ystävällistä ymmärrystä, vaikka olisimme asioista eri mieltä.  Haaveilemme tulevamme hyväksytyksi kaikkine kummallisuuksinemme, sillä niitä meillä kaikilla riittää. Toivomme kaikkea tätä eniten rakkailtamme. Silti pihtaamme niitä samaisilta ihmisiltä. Siis rakkautta.

Odottavan aika on näissä sydämen asioissa tuskallisen pitkä. Varsinkin, kun lähimpämme odottelevat samoja juttuja meiltä. Siinä sitä sitten kytätään toisten käytöstä, loukkaannutaan, pahoitetaan mieli, suututaan, äksyillään, murjotetaan merkityksellisesti ja ties mitä typerää. Se on taatusti epäterveelisempää kuin kinkku ja suklaa yhteensä. Eikä toimi.

Viisas lopettaa tällaisen potero-pelleilyn ja tarjoaa näitä kaikkia joulupyhien halutuimpia lahjoja toisille. Siis kuuntelua, kunnioitusta, ymmärrystä ja hyväksyntää. Edes muutaman päivän ajan.
Ja viisas saa katsoa ihmettä: muut rentoutuvat seurassamme, ovat kiitollisia yllättävästä leppoisuudestamme ja lämpimästä ystävällisyydestämme. Näillä eväillä juhlapyhistä tulee ihan ikimuistettavan mukavia päiviä niiden ihmisten kanssa, jota kuitenkin sisimmässämme rakastamme paljon. Rakkaus tekee joulusta pyhän.

Toivon sinulle ja rakkaillesi mitä ihaninta joulun aikaa!
Saat minulta lahjaksi pyhien mentyä 24-sivuisen ihmissuhde-oppaan.
Liity sähköpostilistaan, niin saat ladattua sen heti julkaisun jälkeen. 

tiistai 22. joulukuuta 2015

Rakkautta 30 eurolla!

Sydämen lahja on loistava valinta

En kai ole ainoa, joka tajuaa viime tinkaan, että joku läheinen ansaitsisi muistamiseni jouluaattona? Meitä varten on Naisten Pankin ihana idea; Anna Sydämen lahja.
Se on symbolinen lahja, joka voi olla vaikkapa HALAUS 15 e, YSTÄVYYS 10 e KIITOS
20 e tai KUKKAKIMPPU 25 e. Ajatelkaa, RAKKAUS maksaa vain 30 euroa.

Käy klikkaamassa lahjan saajalle aidosti ilahtunut sydän ja kehitysmaiden naisille uusia mahdollisuuksia rakentaa hyvää elämää lapsillensa ja yhteisöillensä.
Kaupan päälle saat itsellesi aidon joulufiiliksen sydämeen. Suosittelen!


Oletko sinäkin Ton - dieetillä?

Millä ihmeen Ton-dieetillä? GluteeniTon, sokeriTon, maidoTon, hiivaTon, lihaTon, perunaTon, hiilihydraattiTon....  Olen juuri se ruokanirppis, jolta meikäläistä kestitsevät emännät & isännät ja ruokailevat kumppanit ravintolassa kysyvät, voitko syödä sitä tai tätä. Sillä minulla on monia, ihan itse valittuja ja aiheutettujakin ruokarajoitteita. Yritän olla tuottamatta liika hämminkiä, mutta esimerkiksi Italiassa gluteenittoman pastan pyytäminen on välillä puolin ja toisin hämmentävää eivätkä minua kestitsevät pääse aina helpolla kaivellessaan kauppojen hyllyiltä riisikakkuja ja tofutahnoja. Olen siis Ton-dieetillä. Minäkin.

Suosimme nykyisin ruokavalioita, joiden olennaisin piirre on se, että niissä ei ole jotain ainesoasaa. Eikö olekin mielenkiintoista, että nykyisin määrittelemme erikoisruokavalion sen perusteella, mitä siitä puuttuu. Päähuomio menee johonkin haitalliseksi koettuun ainesosaan. Ruokavalion pääosan esittäjät ovat jääneet yllättäen sivuosaan. Olemme huomaamattamme määritelleet vaikkapa maitotuotteet, sokeria sisältävät valmisteet, gluteenipitoiset aineet sekä lihan olennaisiksi osiksi ruokalautastamme. Pääraaka-aineiksi. Sitähän niiden ei pitäisi olla.

Kun ryhdyin kasvissyöjäksi parikymppisenä, siitä puuttui liha. Mutta ei sitä kutsuttu lihattomaksi ruokavalioksi. Kasvisruoka perustui siihen, että syötiin pääosin kasviksia. Näin syön edelleen, suurimman osan kypsennettynä, osan tuoreena. Erilaiset kasvikset, juurekset, yritit ja marjat muodostavat noin 80% siitä massasta, jota varsin tyytyväisenä lappaan suuhuni päivästä toiseen.
Näin muuten ruokaillaan suurimmassa osassa maailmaa. Liha, kala ja maitotuoteet ovat ylellisyyksiä, joihin ei ole varaa kuin juhlapyhinä. Onneksi kansanterveydelle.

Ehkäpä meidän kannattaisi vältettävien aineiden lisäksi keskittää huomiomme sellaisiin ruokiin, jotka tasapainottavat. Kasata lautaselle sellaisia ruoka-aineita, jotka pitävät yllä terveyttä ja edistävät kehon omaa kykyä eheytyä. Kasvikset ovat tunnetusti ja tutkitusti juuri sellaisia. Silloin löydämme uuden ja raikkaan tavan katsoa lautasmalliamme - runsaudensarvea eikä kiellettyjen listaa. Se on paljon hyödyllisempää, helpompaa ja hauskempaa.

Sekä perinteinen kiinalainen- että intialainen ayurveda - ruokavalio sallii kaiken, mutta sopivassa määrin. Eipä niihin juurikaan sisälly kieltoja. Eikä oikeastaan mitään Ton-ruokavalioon kuuluvaa ehdottomuutta. Pieni ripaus sokeria saa kastikkeen maistumaan paremmalta, kourallinen kanaa isossa kasvispadassa on lähinnä maukas mauste. Perunaa voi syödä yhtenä juureksena muitten joukossa.

Kun alamme painottaa valinnoissamme sitä, mikä tekee meille erityisen hyvää, alkaa ruokavaliosta pudotan itsestään sellaisia asioita, jotka tiedämme olevan meille haitaksi. Kuten usein sanon, alamme luontaisesti valita sellaisia ruokia, jotka suostuvat rakastamaan kehoamme takaisin.  Vastarakkautta on oikeus edellyttää ruualtansa. Ja antaa äärettömän viisaalle kehollemme mahdollisuuden löytää juuuri sille sopiva tie hyvään oloon.

 Jouluruuan on toivottavasti valmistanut henkilö, joka on halunnut osoittaa välittämistää, jopa rakkauttaan, tarjottujen herkkujen avulla. Joulupöydässä vallitsee toivon mukaan vallitsee rauha, joka muuntaa aterian pyhäksi.Joulupyhinä on luonnollista syödä sitä, mitä tarjotaan. Kiitollisena ja onnellisena. Joulu on kerran vuodessa tapahtuva poikkeustila, johon useimpien meidän keho pystyy oikein mainiosti sopeutumaan. Ne muut 360 päivää vuoden aikana ovatkin toinen juttu.

Tänä vuonna saan olla joulupöydässä vieraana - äärettömän kiitollisena ja ehdottomasti ehdottoman Ton-ruokavalioni hetkellisesti unohtaen. On vapauttavaa olla joustava. On viisasta osata valita, tekemättä omista Ton-jutuistaan pääosaa. Mitä siitä, jos vatsa turpoaa ja ruuan jälkeen on ihan ähky olo. Kyllä siitäkin tokenee, kun ei liikaa tuijota omaa napaansa vaan keskittyy jakamaan hyvää mieltä toisille. IloTon on kaikken huonoin vaihtoehto. Sitäkin olen kokeillut. En suosittele:)



sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Kurpitsapiparit tekevät hyvää!

Myskikurpitsa on megahieno ja huokea raaka-aine mitä ihanimpiin ruokiin.  Tähän aikaan vuodesta teen siitä useamman kerran viikossa jotain taivaallisen hyvää. Ja kurpitsa tekee hyvää vastalahjaksi. Siinä on luontaisesti pehmeän makea ja ravitseva maku, ohuehko kuori ja vähän siemeniä. Kurpitsa sulaa hyvin, sopii yleensä kaikille ja lämmittää kehoa ja mieltä.
Lisäbonusta tälle ohjeelle tulee siitä, että kotona tulvii taivaallinen tuoksu.

KURPITSAPIPARIT
1 myskikurpitsa
1 rkl piparkakkumaustetta
3 rkl kookosöljyä tai oikeastaan mitä tahansa öljyä, jonka mausta pidät
2 rkl hunajaa, vaahterasiirappia tai kookossokeria
ripaus suolaa (suosin ruususuolaa, mutta mikä tahansa suola käy)

Jos innostut laittamaan tätä herkkua vieraille, voit repäistä ja lorautta kurpitsaöljyä kypsien kuutioiden päälle. Upea maku, aah.

Leikkaa kanta pois. Halkaise kurpitsa pituussuunnassa kahtia. Kaavi siemenet ja sitä ympäröivät haitulat. Viipaloi noin 3-4 sentin puolikuu-renkaiksi. Leikkaa kuoret pois reippaasti terävällä veitsellä, rengas leikkuulautaa vasten.

KATSO, MITEN KURPITSAN VOI PILKKOA HELPOSTI

Leikkaa kuoritut renkaat reippaiksi suupalasiksi. Kuvani kurpitsapalat voisivat olla tyylikkäästi saman kokoisia, mutta siihen minusta ei ole. Laita palat kulhoon ja ripottele joukkoon piparkakkumauste, makeutusaine, öljy sekä suola. Hiero käsillä palasia niin, että ne saavat kunnon mausteseos-kylvyn.

Laita palaset vuoratulle uunipellille ja paista 180 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Kurpitsapalasten ei tarvitse saada väriä, sillä kuumemmassa uunissa ne kärähtävät helposti. Minun piti kuvata tähän valmiit 'piparit', mutta unohdin ne uuniin liian kauaksi aikaa.
Ne olivat kyllä erittäin herkullisia, mutta eivät kuvauskelpoisia...

Jos joku teistä ihanista lukijoistani on sitä mieltä, että pipareiden pitää olla litteitä eikä kuutioita, niin vakuutan, että olen ihan samaa mieltä! Mutta kurpitsapiparit kuullostavat kivemmalta kuin kurpitsakuutiot, vai mitä?





Jos sittenkin...

Tein sen eilen. Tein sen toissapäivänä. Olen tehnyt sen satoja, ellen tuhansia kertoja. Mutta en tee sitä enää tänään. Enkä toivottavasti koskaan. Lupaan olla valittamatta siitä, kuinka raskasta on jonottaa kauppakeskuksen parkkipaikalle, kuunnella joululauluja marketeissa ja kuinka todella väsyttävää on ostaa kassikaupalla ruokaa joulupyhiksi. Tai ihan miksi päiväksi tahansa. Sillä herttilei sentään, miten ihmeessä voi olla raskasta ja väsyttävää käyttää aikaa ja rahaa siihen, mitä itse haluaa? Ja kuinka voi olla näin vaikeaa, kun on enemmän tai vähemmän rahaa ostaa ruokaa ja lahjoja?
Hävettää. Ihan kunnolla.

Tiedätkö sen tunteen, kun yllättäen heräät kuin horroksesta ja näet kaiken kirkkaasti ja selvästi?
Koin tämän eilen S-marketissa, jossa huokaillen haahuilin käytävältä toiselle, keräten kärryyni tarvikkeita suvun jouluvierailua varten. Manailin ajanpuutetta ja sitä, että en muka löytänyt mitään mitä etsin. Katselin kanssavaeltajiani. Ilottomia kasvoja. Tiukkoja sanoja puolisoiden välillä. Taistelua vapautuvasta kassajonosta. Paheksuin sitä, että kaikki näyttivät kuin vankileirillä vaeltajilta.

Yhtäkkiä sydämeni heräsi.

Entä jos muuttaisin tämäkin hetken pyhäksi? Mitä siitä seuraisi? Mitä, jos näkisin kaikki kanssani kaupassa olijat ihmisinä, jotka tekevät parhaansa huolinensa, ehkäpä syvän surunkin kera.
Mitä, jos muistaisin jokaisella askeleellani olevani äärettömän etuoikeutettu. Onhan ihan mielettömän hienoa pystyä valitsemaan yltäkylläisyyden keskeltä tarvikkeita rakkaittensa ateriaan.
Miten upeaa on saada kulkea pelkäämättä kaupan käytävillä. Mitä siitä, että aikaa 'kuluu' enkä löydä gluteenitonta riisipastaa ja luomuomenasosetta (löysin muuten nekin, kun aloin nauraa itselleni!).
Muistin kristallinkirkkaasti, että me suomalaiset kuulumme maailman miljönääreihin, vaikka ajat olisivat kuinka haastavat. Lama ei ole sota. Rahapula on suhteellista.

Aloin hyräillä lempparijoululauluani ja hymyilin iloisesti kärttyiseltä näyttävälle sedälle kassajonossa. Taisin tehdä hänet onnelliseksi ainakin hetkeksi, sillä sain ilahtuneen tarjouksen tulla kantamaan tavarani autolle. Kassalla oli vaihtumassa vuoro ja nuoret pyytelivät sitä anteeksi. Minusta se oli loistava hetki hengähtää vielä syvemmin ja hymyillen vakuuttaa heille, että pikku tauko tulee tarpeeseen. Tunsin, kuinka väsymys haihtui kehostani kuin tumma pilvi taivaalta ja aurinko alkoi täyttää mieleni. Olin valinnut paremman olon ja se niin kannatti. Suosittelen lämpimästi.

Ps. Kaikki on todellakin suhteellista. Viisas vertaa itseään niihin ihmisiin, joilla menee itseään huonommin eikä niihin, joilla näyttää pyyhkivän paremmin. Kiitollisuus on radikaali valinta, josta hyödymme mittaamattomasti. Ja hymy. Sehän tekee ihmeitä, jos uskaltaa kokeilla!


perjantai 18. joulukuuta 2015

Hymyilemällä olisin jo perillä

"Älä valita. Ala valita." Ei tätä maailmaa eikä omaa elämää ole paremmaksi tehty valittamisella. Näinhän se on. Itse olen narissut vainka kuinka kauan, kuinka heikot käsivarsilihakset minulla on. Kunnes tajusin, että eivät ne itsestään ja varsinkaan narisemalla muutu vahvoiksi. Nyt minulla on uusi, iloinen ja todella painava ystävä, joka kulkee rappusissa ylös alas kanssani. Se siirtyy iloisesti kädestä toiseen ja muistuttaa minua siitä, että portaatkin ovat ystäviäni.
Onhan kahvakuulaakin kivempi kannella ja heitellä, kun se hymyilee takaisin, vai mitä?

Ensiapua nälkähepuleihin

Tiedäthän sen hetken, kun tulet kotiin niin nälkäisenä, että syöt ihan mitä tahansa käteesi sattuu. Tai oikeastihan et syö mitä tahansa, vaan suuhusi päätyy se vähiten toivottava vaihtoehto.  Esimerkiksi valtava juustokimpale, kasa kinkkuleikettä, puolikas patonki, kylmiä karjalanpiirakoita, vierasvara-dominokeksejä, sipsejä kaapin ylähyllyltä. Tai kaikki tämä. Tuskin kahmit tomaatteja, riisikakkuja tai parsakaalia, vaikka niitäkin löytyisi aivan yhtä läheltä. Ellet ole yli-ihminen, teet ne huonoimmat ruokavalinnat juuri silloin, kun kannattaisi satsata tervehdyttävään, mieltä ja kehoa ilahduttavaan ruokaan.

Viisas tuntee itsensä, sanoi mestari Lao Tsu jo tuhansia vuosia sitten. En usko, että hän viittasi ruokailun ennakkosuunnitteluun, mutta juuri niin viisas tekee, jos tietää muutuvansa todella tyhmäksi, kun vatsa kurnii ja silmissä huippaa. Minulla ei ole varaa päästää itseäni näin nälkäiseksi. Järkevyydellä ja alhaisella verensokerilla ei ole paljoakaan yhteistä. Ainakaan minun päässäni.
Tiedän muuttuvani ympäristöhaitaksi silloin, kun edellisestä ruokailusta on kulunut liian kauan aikaa.

Ennakointi rocks! Se säästää monelta mielipahalta ja harmitukselta, kun koetun nälkäkuoleman sijasta saammekin sisäämme sellaista ruokaa, joka oikeasti silittää hermot suoriksi ja hellii sisintämme kuin lempeä käsi vauvelin vatsaa. Olemme silloin verrattomasti mukavampaa seuraa ei vain itsellemme vaan myös lähimmaisillemme, jotka todennäköisesti ovat oppineet kammoamaan nälkäämme. Lopettakaamme siis ympäristömme terrorisointi ja valmistautukaamme väistämättömään - joskus iskee nälkä.

Tässä kaksi tärkeintä näläntorjuntastrategiaani. Toivottavasti  toimivat sinullekin. 

1. Pidän äkillisiä sekä hiljälleen hiipiviä nälkäkohtauksia varten laukussani AINA manteleita tai saksanpähkinöitä.  Rakastan myös parapähkinöitä, sillä jo muutama muhkea yksilö saa oloni vakiintumaan. Ostan luomua aina kun se on mahdollista ja nykyisin se on lähes aina mahdollista.
Voit vaihtoehtoisi pitää laukussasi pienessä rasiassa rusinoita, viikunoita tai taateleita. Tai tehdä näistä kaikista sekoitus. Kyllä sitä nyt yhtä pientä pakasterasiaa jaksaa pitää mukanaan, vai mitä? Ja jos sanot tähän, että en minä tuollaista muista, niin minä sanon siihen, että kyllä kannattaisi.

2. Osta riisikeitin ja käytä sitä. Riisikeitin on melkeinpä ainoita keittiön härpäkkeitä, joita suosittelen hankkimaan. Mutta ainostaan sillä ehdolla, että oikeasti sitä käyttää. Kukaan meistä ei tarvitse keittiön tasoille tai kaapin perukoille yhtäkään lisälaitetta, ellei lupaa ja vanno sitä myös hyödyntävänsä.  Lue lisää riisikeittimestä kohdasta loistotuote.


Onneksi minulla on ihania kurssilaisia, jotka innostuneina maistelevat tekeleitäni.  Minulla on  intohimona tehdä sellaisia ruokia, joita syödessään kukaan ei edes mieti, että kyse on terveellisestä kasvisruuasta.

Ps. Sinä ihailtava ihminen, joka pystyt porhaltamaan koko päivän kahvin ja juttelun voimalla, et todennäköisesti ymmärrä tätä juttua lainkaan. Ei hätää. Taatusti tunnet jonkun, jota toivottavasti ymmärrät tästä eteenpäin vähän paremmin. Näläntunne on meille joillekin todellakin maailmanloppu. Melkein.



Riisikeittimellä rakkautta lautaselle

Saanko esitellä lupaukseni mukaisesti keittiöni rakastetuimman jäsenen; riisikeittimen. Riisikeittimiä on kaukoidässä varmaankin lähes kaikilla. Se on kuulemma maailman eniten käytetty sähköinen laite. Siellä tosin sitä käytetään lähes yksinomaan nimensä mukaisesti riisin kypsentämiseen. Itse käytän sitä monipuolisemmin erilaisten kasvismuhennosten, keitosten ja risottojen tekoon. Riisikeitin on huokeahko laite, jonka hintahaitari on muutamasta kympistä alle sataseen, riippuen koosta. Itselläni on 1,8 litran keitin, mutta sinulle saattaa riittää litran vehje oikein hyvin. 

Riisikeittimessä on  kulho, jonne laitetaan ensin riisi ja vettä. Eräs japanilaisrouva opetti minulle vuosikymmeniä sitten, että helpoin tapa määritellä sopiva vesimäärä on laittaa kämmen riisiä vasten ja kun vettä on ranteeseen saakka, niin se riittää. Sitten voit laittaa sinne riisin ja veden joukkoon muutaman kourallisen silputtuja vihanneksia ja juureksia, mausteita ja vaikkapa liemikuution. Kurpitsa-kesäkaalirisotto 17.12 postauksessa on tästä hyvä esimerkki. 

Riisikeitin lämmittää seoksen pikkuhiljaa kiehuvaksi ja kun ruoka on kypsää, se kytkee itsensä lämmön ylläpitoon. Ja laite tekee kaiken tämän ilman, että sinua tai ketään muutakaan tarvitaan vahtimaan ja hämmentämään. Sinun ilonasi on kotiin tullessasi kytkeä laite pois päältä, avata kansi ja kauhoa tuoksuvaa ja sopivan lämmintä ruokaa lautasille. Toki riisikeittimessä voi tehdä vaikkapa tattaria, perunoita ja vaikka mitä, mutta aloitetaan nyt tämän vekottimen alkuperäisestä käytöstä.


Tässä ihan upouusi riisikeitin, jossa höyrytysosio Itse en ole käyttänyt sitä, mutta varmaan kätevä ja hyödyllinenkin. Riisikeittimiä saa ostettua monesta paikasta mm. Gigantista ja Clas Olssonilta. Verkkokaupoissa on mistä valita.
Tärkeää on olla täyttämättä kulhoa liikaa varsinkaan harjoitteluvaiheessa. Sillä tämä laite, kuten kaikki keittiövälineet, edellyttää opettelua, että saat sen palvelemaan sinua kunnolla. 
10 minuutin pinaattimuhennos
Kuvan epämääräinen vihermössö syntyi seuraavalla tavalla:
Aamulla, ennen työpalaveriin lähtöä, laitoin riisikeittimeen 2 dl jasmiiniriisiä ( ihana tuoksu!), sopivan määrän vettä, 2 viipaloitua porkkanaa, pussillisen pakastepinaattia, 1 dl punaisia linssejä sekä purkillisen kookosmaitoa. Mausteeksi sekoitin nesteeseen ruokalusikallisen thaimausteseosta ja kasvisliemikuution. Kaikki vaihteeksi luomuna:). Laitoin kannen päälle ja kytkimen kiehuma-asentoon.  
Tulin kotiin 6 tunnin päästä ja vastaani leijui suloinen tuoksu. Kannen alta löytyi neljälle hengelle lempeän lämmittävä ja aidosti ravitseva talvimuhennos. Lorautin päälle vähän paahdettua seesamiöljyä, joka antaa ihastuttavan maun ja tuoksun kasvisruuille. Silppusin vielä annoksille tuoretta korianteria, joka olisi kyllä tehnyt tästäkin kuvasta vähän kauniimman.
Ja todellakin - aamulla minulla meni korkeintaan kymmenen minuuttia riisikeittimen täyttämiseen. Ateria olisi ollut toki valmiina jo varmaan reilun puolen tunnin kuluttua, mutta homman idea on se, että vekotin pitää ruuan lämpimänä kunnes se halutaan nauttia.

Anteeksi! Tämä näyttää aika ankealta, mutta jälleen kerran voin vakuuttaa, että ruoka maistui mitä parhaimmalta. Lupaan opetella kauniiden ruokakuvien ottoa, kunhan vain kerkeän. Onneksi tiedän, että sinulla ja minulla on kokemusta siitä, että maku ja upeat ruokakuvat eivät aina vastaa toisiaan. Tässä on siis toisinpäin.






keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Söin tänään taivaallisen hyvää kurpitsa-lehtikaalirisottoa!


Eihän tämä kummoiselta näytä, enkä varmaan saisi kutsua tätä edes risotoksi, mutta herttilei, että se oli hyvää!
Näin tämä valmistui; heitin kiehuvan basmati-riisin (tavallinenkin käy) sekaan pussillisen hienoksi hakattua lehtikaalia (ihanaa, että sitä saa jo tosi monesta kaupasta!), puolikkaan myskikurpitsaa kuutioituna, purkillisen kookosmaitoa (luomua) sekä ruokalusikallisen karrimausteseosta (sekin luomua!) sekä teelusikallisen kurkumaa ( on kuulemma todella terveellistä). Annoin kiehua hiljalleen sekoittelematta sen kummemmin. Kun kaikki oli kypsää noin parinkymmenen minuutin - puolen tunnin kuluttua kuluttua, tarkistin vielä suolaisuuden ja lisäsin lorauksen soijakastiketta.
Itse asiassa tein tämän riisikeittimessä, mutta sen käytöstä kerron myöhemmin ihan kunnolla. Riisikeitin on nimittäin aivan mahtava apuväline ja käytän sitä monta kertaa viikossa.

Lupaan antaa jatkossa tarkempia ruokaohjeita ja kauniimpia ruokakuvia. Nyt vain loppui aika kesken, kun innostuin kirjoittamaan kymmenen muutakin blogiosuutta. On tämä kivaa!

Ruokafilosofiani on yksinkertainen; terveellistä, herkullista, helppoa. Näillä mennään ja toivottavasti kelpaa sinullekin. Ai niin, ja ohjeeni ovat kasvisruokia, gluteenittomia, sokerittomia ja vuodenaikoihin mahdollisimman sopivia. Raaka-aineina suosin luomua silloin kun mahdollista ja mielellään kotimaista. Aina se ei kyllä ole mahdollista eikä edes tarpeellista.
Raakakakkuja en jaksa vääntää enkä täyttää kesäkurpitsoja tai oikeastaan mitään muutakaan kuin suutani. Mutta ruokiani on kehuttu riittävän paljon, että uskallan niitä julkaista.
Ja ruokani tulevat rakastamaan sinua takaisin!

Kaunis kiitos!

 Hei ystävät! Ilman teitä ihania kuulijoitani, opiskelijoitani, lukijoitani en voisi tehdä työtä, jota rakastan. Te olette myös innoittaneet minut blogin tekoon. Iso ja lämmin kiitos kuuluu teille.
Minulla on ollut ilo ja kunnia puhua yli 40 vuoden ajan ( se on kyllä ällistyttävän pitkä aika!) tuhansille ihmisille kaikesta, mikä liittyy hyvän ja luonnonmukaiseen elämään. Sydämestäni voin sanoa, että olen edelleen valtavan innostunut. Ja uskon, että nämä aiheet ovat tänään ajankohtaisempia kuin koskaan aikaisemmin.

Tarjoudun matkaoppaaksesi parempaan arkeen. Siitä tässä blogissani on kyse. Annan ajatuksia, ohjeita, vinkkejä ja ihan suoranaisia reseptejäkin siihen, kuinka me voimme muuttaa olomme paremmaksi, mielemme keveämmäksi ja ihmissuhteet rakkauden värittämiksi.

Olen erityisen kiinnostunut siitä, miten ohjata sinua tekemään muutoksen niin, että se on kestävä ja lempeä. Elämäntaparemontin ei tarvitse olla itkua, rääkkiä ja epäonnistumisia. Sen voi tehdä viisaasti ja ymmärryksellä. Otetaan sisäinen asiantuntijuus ja aivojen käyttöohjeet mukaan.

Rakkaus on ainoa kestävä ja tosi asia tässä maailmassa. Se värittäköön kaikkea, mitä tänne blogiini laitan.
Kiitos, kun luet tätä blogia.
Kiitos, kun kommentoit kauniisti ja kunnioittavasti.
Kiitos, kun levität hyvää. Kiitos!

Lämmöllä, Marika


 Vaikka vedin kolmea hyvinvointilehteä (TEE-lehti, Terve Elämä, Voi Hyvin) yhteensä yli parikymmentä vuotta, olen sydämeltäni enemmän puhuja, kouluttaja ja kurssien vetäjä.
Nautin ihmisten kohtaamisesta ja olen aina yhtä otettu siitä, että joku teistä valitsee sen, että tulee minua kuuntelemaan ja opiskelemaan kanssani.
Toivon, että sanani herättävät ja muistuttavat meitä olennaisesta. Olen tinkimätön hyvyyden puolustaja. Omaa elämäänsä kannattaa rakastaa, sillä silloin siitä tulee myös ilo ja voimavara muille valoa tarvitseville läheisille.
 Sari Hämäläinen on oikea käteni ja välillä vasenkin. Saria saan kiittää siitä, että jaksan keskittyä työhöni sisältöön enkä sotkeudu jokaiseen lillukanvarteen. Sari luotsaa tällä hetkellä upeasti 'vauvaani' eli MB Elämäntaidon Valmentajan ammatillista koulutusta. Olen suunnattoman ylpeä Sarista ja olen myös suunnattoman ylpeä koulutuksestamme. Se on kansaivälisesti arvostettu, ICF -akkreditoitu koulutusohjelma, jossa tiedon lisäksi saa olennaisimmat elämänarvot.
Tämä koulutus antaa korvaamattomia elämäntaitoja, joista vuorovaikutustaidot ovat tärkeimmät.
LUE LISÄÄ MB ELÄMÄNTAIDON VALMENTAJAN AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA.


Anna kotisi palvella sinua - tutustu energiasisustukseen

Energiasisustus on niin paljon enemmän kuin sisustusta. Se on viisasta ja antoisaa oman elinympäristömme muokkasta sellaiseksi, että se tukee hyvää oloa ja tavoitteitamme.
Tasapainoisessa ympäristössä voimme paremmin ja unelmat saavat tilaa kasvaa ja lähteä lentoon.

Kehitin 15 vuotta sitten energisisustuksen kiinalaisen fengshui -systeemin pohjalta. Mielestäni oli tärkeää saada itamaiset opit sopimaan nykyaikaan ja suomalaiseen kotiin. Energiasisustus on kokoelma järkevia ja innostavia toimenpiteitä muokata kotia ja tietenkin myös työympäristöä sellaiseksi, että siinä voi hyvin. Energiasisustusta voikin hyvällä syyllä kutsua kodin akupunktioksi.
Energisisustus ei välttämättä maksa mitään ja se sopii yhtä hyvin yksiöön kuin kartanoon.
Jokainen on ansainnut eheyttävän elinympäristön.
Energiasisustuksella koti kuntoon ja elämä uuteen suuntaan.
Iltakurssi torstaina 14.1.2016 Helsingissä, Balderin salilla. LATAA ESITE
Tervetuloa innostumaan omasta elämästäsi kotisi avulla! Ilmoittaudu mukaan info@namaste.fi
ps. Näytän iltakurssilla monia kuvia omasta ja muitten kodeista. Niiden avulla on selkeintä selittää monia asioita. Lisäksi saat monia hyödyllisiä monisteita aiheesta.



Terveellinen on helppoa - ihan totta!

Innostuin terveellisistä kasvisruuista parikymppisenä. Saan kiittää siitä jo edesmennyttä, maailman ihaninta anoppiani Kaisu-Leena Pielaa. Kaisu-Leena oli edelläkävijä, poikkeuksellisen viisas nainen, joka opasti nuorta miniäänsä tuorepuuron, itujen ja luontaishoitojen maailmaan. Siitä se kaikki lähti. Hurahdin ihan sydämeni pohjasta kaikkeen luonnonmukaiseen. Mutta silloin, ikuisuus sitten, kaikki oli uutta ja erilaista ja juuri mitään ei saanut vielä kaupoista. Joten keräsin, väsäsin, hapatin, säilöin. Näin paljon vaivaa ja kulutin runsaasti aikaa siihen, että sain perheellemme mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa. Lapseni Santtu ja Viivi eivät luonnollisestikaan intoilleet pöperöistäni, mutta silloinen mieheni Timo osasi onneksi arvostaa 'erilaisia' ruokiani. Ja sitäkin, että vietin kesät kasvimaatani palvoen ja metsissä loikkien.

Terveellisen ruuan laittaminen on tänä päivänä niin paljon helpompaa kuin 40 vuotta sitten, että minua kyllä naurattaa valitusvirret siitä, kuinka on niin vaikeaa tehdä kasvisruokaa tms. Iloitsen joka kerta, kun voin ostaa vaikkapa tofua valmiina. Sen valmistaminen kuivatuista soijapavuista kesti järjettömän kauan ja oli todella sotkuista puuhaa. Hapankaalia ei tulisi enää mieleenikään tehdä itse. Yrtit löytyvät joka marketista ja luomukin yleistyy kohisten. Laatua löytyy sitä haluavalle eikä se oikeasti ole enää niin valtavan paljon kalliimpaa kuin ns. tavallinen ruoka. Sitä paitsi sairastaminen ja huono olo se vasta kalliiksi tulee.

Olen valtavan innostunut, kun käyn esimerkiksi Ruohonjuuri-kaupassa. Jos kehtaisin, hihkuisin kiitollisuudesta ja itkisin ilosta. Hyllykaupalla korkealaatuisia ruokatarvikkeita, joista syntyy hetkessä hyvää. Esimerkiksi kymmeniä erilaisia gluteenittomia pastoja, jotka on tehty tattarista, riisistä, härkäpavuista, soijapavuista ja vaikka mistä . Ne ovat todella täyteläisen makuisia, valmistuvat hetkessä ja maistuvat lapsillekin loistavasti, kunhan vanhemmat eivät vääntele naamaansa ja päivittele 'terveysrehujen' syöntiä. Oheisen kuvan nappasin Kampin Ruohonjuuri-kaupasta, joss hipelöin juuri näitä terveyspastoja, jotka eivät väsytä lainkaan niin paljon kuin perinteisestä vehnästä tehdyt pastat.

Valoa ja vapautta


Kun iki-ihana Ilo-koirani lähti 13-vuotiaana koirien taivaaseen, sain luonnollisesti valtavan määrän aitoa, koskettavaa myötätuntoa ja surunvalitteluja. Sekä neuvoja. Tässä suosituimmat; Ota heti uusi pentu, et ehdi surra.  Älä vaan ota uutta koiraa, se sitoo liikaa. Ota aikuinen koira, pääset helpommalla. Jos otat koiran, ota ihan pieni, niin sitä on helpompi saada hoitoon. Ota uusi vasta keväällä/kesällä/syksyllä/talvella, koska...

No, minä pyrin kiittämään kauniisti neuvoista ja kuuntelemaan itseäni. Matkustelin ensin puoli vuotta, useamman vuoden edestä. Nautin täysin rinnoin siitä, että ei tarvinnut miettiä hoitoa yms. Sitten otin Valon. Ison. Kesällä parhaaseen golf-aikaan. No nyt meni vapaus, sanoi moni.
Sain monta tilaisuutta miettiä, mitä vapaus oikeasti on. Varmasti eri asioita eri ihmisille, mutta minulle se on ennenkaikkea vapaus valita, miltä tuntuu minäkin hetkenä ja miten vapaasti voin tulkita tilanteita mahdollisimman voimaannuttavasti.

Huvittaako minua aina, säässä kuin säässä, lähteä koiralenkille? Ei. Onko minulla välillä tunne, että pääsisin helpommalla ilman koiraa. Kyllä. Tuntuuko Valo välillä valtavalta, kun tungemme sisään pienehköön autooni. Todellakin. Maksaako koiran pito. Yllättävän paljon. Rasittaako minua se, että matkat pitää suunnitella huolellisesti ja hyvissä ajoin, että joku ( kiitos Laura- enkelini!) ottaa Valon huoltoon siksi aikaa? Rasittaa.

Antaisinko Valon pois edes näinä vähemmän herkullisina hetkinä? No en mistään hinnasta! Jokainen näistä hetkistä on mahdollisuus keskittyä siihen, mikä on hyvin. Kun minua väsyttää, ihailen nuoren koiran loputonta energiaa. Kun minua kyllästyttää, mietin kaikkia niitä poikkeuksellisen hienoja ominaisuuksia, joita juuri tässä koirassa on. Kun kaipaan vapautta, tajuan onneksi aika nopeasti, että minulla on vapaus valita, miltä minusta tuntuu. Se on aitoa vapautta, jolla ei ole oikeastaan mitään tekemistä Valon kanssa. Ja joskus, kun saan hellän nuolaisun, ymmärrän miksi me rakastamme koiria niin kiihkeästi.
Ps. En ole vielä kertaakaan jälkikäteen katunut edes pakon edessä tehtyä ulkoilulenkkiä.  Happi tekee hyvää ja ilman Valoa olisin ollut hapettomassa sisäilmassa valtavan paljon enemmän. Kiitos Valo! Ja sitä paitsi koirat ovat rakkauden ammattilaisia, joilta minä opin joka päivä!

tiistai 15. joulukuuta 2015

Saatko vastarakkautta ruualtasi?




En minä ehdi. En minä jaksa. En pidä ruualaitosta. En minä osaa väsätä kasvisruokia. Haluan nauttia elämästäni. Ei meillä kukaan söisi mössöjäni. Kyllähän minä söisin terveellisesti, jos joku toisi eteeni tai pääsisin Nizzan torille joka aamu. Terveellinen ja luomu on niin kallistakin.  Näitä ja monia tämän teeman eri muotoja olen kuullut noin 40 vuotta. Näinä vuosikymmeninä olen tehnyt lukuisia kasvisruokajuttuja lehtiin, pitänyt kasvisruokakursseja, olen ruokkinut ystäviäni, olen innostanut kurssilaisiani ja puhunut aiheesta varmaankin tuhansia kertoja. Ja aina kuulen saman valitusvirren. Kyllähän minä, mutta…

Ja minä kysyn valittelijalta: ” Onko sinulla aikaa rakastaa itseäsi? ”  Sillä siitä on kyse. Muut ovat tekosyitä, tietämättömyyttä, kokemuksen puutetta. Terveellisen, herkullisen ja aidosti hyvää tekevän ruuan tekeminen ei vie enempää aikaa, rahaa tai vaivaa kuin ns. tavallisen ruuan valmistus. Esteet löytyvät aivoista, jotka vastustavat  ihan periaatteessä kaikkea uutta. On helpompaa ( tai näin luulemme!) keksiä, miksi muutos on mahdotonta, kuin vain tehdä se.

Muodikkain versio aidosti terveellisten ruokien tekemisen esteistä on naistenlehtien suosima veruka: kyllä meidän on hemmoteltava itseämme. Ansaitsemme suklaan, homejuuston, irtokarkit tms. siksi, että arki on niin rankkaa. Mistä sitä edes tietää, mikä on oikeasti terveellistä, kun asiantuntijatkaan eivät ole samaa mieltä. Ja vaikeahan tähän sanomaan on mennä sanomaan mitään ilman, että tulee leimatuksi terveysterroristiksi, ikäväksi ilonpilaajaksi.

Teen sen silti. Minusta on välilla vähän epäoikeudenmukaista vaikkapa naistenlehdissä tuputtaa ruokia, jotka eivät rakasta meitä takaisin. Laitetaan yhdelle aukeamalle laihdutusjuttu ja seuraavalle tyrmäävän houkutteleva kermainen suklaaluomus.
Ei ihme, että jojoilu painon kanssa on paremminkin sääntö kuin ikävä poikkeus.

 Huonolaatuisten ruokien syöminen säännöllisin välein ( ja sitähän hemmottelu oikeasti on, vai mitä?) tekee meille huonon olon. Siitä on iloinen nautiskelu kaukana, kun vatsa turpoaa, väsyttää, harmittaa ja tympäisee. Kilo irtokarkkeja voi tuntua hauskalta perjantai-illan ohjelmanumerolta, mutta lopputulos ei sitä ole. Siitä seuraa krapula ja kemiallisesti mitä ikävimpiä seurauksia itsellemme. Ja yleensä lähimmäisillemme, jotka saavat kestää heilahtelevat mielialamme, marmatukset lihomisesta ja siitä, kuinka nyt on taas kerran ryhdistäydyttävä. Tiedän tämän ihan omasta karvaasta kokemuksestani.

itsensä rakastaminen näkyy lautasella. Ja se tuntuu kauniimpana arkena. Me jaksamme olla mukavampia ihmisiä niin itsellemme kuin läheisillemme, kun muutamamme ajattelumme radikaalisti yhdessä asiassa - kelpuutamme lautasellemme ja suuhumme vain ruokia, jotka ovat puolellamme. Ruokia, jotka rakastavat meitä ehdoitta takaisin.
Sellaisia ruokia on yllinkyllin. Niitä minä teen, esittelen ja opetan blogissani viikkottain. Kiitos kun kokeilet ja annat itsellesi mahdollisuuden. Sitä paitsi se on tänä päivänä helpompaa kuin koskaa.
Ps. Kyllä minäkin kävisin mielelläni Nizzan (kuvassa) tai minkä muun tahansa välimeren torilla poimimassa tuoretta koriini, mutta se ei ole pätevä syy olla syömättä terveellisesti missään päin kotimaata.




Jos haluat muuttaa elämäsi, muuta tapasi ajatella.

" Jos haluat muuttaa elämäsi, niin muuta tapasi ajatella. Silloin kaikki muuttuu." Edesmennyt Wayne Dyer on sanonut lukemattomia loistavia ja kuolemattomia viisauksia. Tässä yksi niistä, joka on muuttanut elämäni. Harjoittelen sitä joka päivä. Välillä paremmalla, välillä huonommalla menestyksellä. Mutta tiedän sen varmasti todeksi. Ja mikä parasta, aivotutkimukset ja positiivinen psykologia ovat vahvistamassa tätä yhä painavammalla todistusaineistolla; myönteisen ajattelun edut ovat huimat. Esimerkiksi sairaalasta kotiutuvat nopeimmin ne, jotka uskovat paranevansa nopeasti. Kokeissa pärjäävät sellaiset ihmiset, jotka menevät kokeisiin itseensä luottaen. Toisista ihmisistä pitävät ihmiset tapaavat enemmän mukavia ihmisiä. Tätä voisi jatkaa loputtomiin, mutta ymmärrämme varmaan, mistä on kyse.
Jokainen voi opetella positiivisuutta, vaikka ei olisi syntynyt näkemään ensisijaisesti hyvää. Minä ainakaan en ole luontaisesti myönteinen. Olen kiltisti harjoitellut sitä ja aina havainnut, että parempaa jälkeä tulee, mitä enemmän keskityn näkemään ja kokemaan itseni, muut ja tapahtumat myönteisinä.



Ethän kuulu narina- kuoroon?

Kuorolaulu on tunnetusti ja tutkitusti terveellistä ja kaiken lisäksi erinomaisen hauskaa. Harrastajat vannovat hyvän olon vetävän heitä vuodesta toiseen mukaan. Näitä ylistyslauluja kuunnetuani ja tutkimuksia luettuani aloin etsiä itselleni kuoroa. Koska en löytänyt sopivaa, päätin perustaa sellaisen. Ja koska en katso olevani mikään Luojan laulava lahja maailmalle, loin kuoron meille, jotka emme usko osaavamme laulaa. Meille, joiden perheenjäsenet ovat selkeäsanaisesti ilmaisseet, että laulumme ei ole toivottavaa. Meille, jotka kuitenkin salaa haluamme laulaa. Syntyi iki-ihana Ilokuoro. Ilokuoro ehti toimia riittävän kauan todistaakseen, että kuorolaulu on ihmeen piristävää ja että KAIKKI osaavat laulaa. Poistuimme laulu-illoistamme sydämet höyhenenkeveinä ja naama hymyssä.

Mutta on niitä toisenlaisiakin kuoroja. Sellaisia, joihin osallistumme päivittäin. Työpaikalla kahvittelun lomassa, ystävien kesken, naapureitten kanssa  ja ihan vaikka koirapuistossa seisoskellessamme. Itse asiassa näitä kuoroja näyttää olevan siellä, missä kaksi tai enemmän ihmistä kokoontuu yhteen. Yksinlauluakin ilmenee.Kutsun näitä narina-kuoroiksi.

Yhteinen sävel löytyy ällistyttävän helposti. Laulujen teemat eivät juuri vaihtele. Sanoitukset toki poikkeavat toisistaan, vaikkakin yllättävän vähän. Kestosuosikki ja ikivihreä on: Miten muut eivät osaa hoitaa asioita oikein ja kuinka vaikeaa meillä onkaan eikä mitään ole oikeastaan tarpeeksi. Tai sitten kaikkea on liikaa ja mitäs siitäkin seuraa. Aika mollivoittoista.

Nämä kuorohetket voivat antaa hetkeksi valheellisen yhteisöllisen tunteen; olemme samaa mieltä siitä, että mikään ei ole oikein  hyvin. Mutta päivästä toiseen näitten laulujen sanoma alkaa syöpyä sisällemme ja vie mehut. Värit alkavat väljähtyä elämästämme ja lopulta sielunmaisemamme on melko harmaa tai jopa mustavalkoinen. Väsyttää.

Vaikka emme heti osaisi perustaa ikiomaa ilokuoroamme, voimme ehkä pikkuhiljaa hyräillä tyytyväisyyden tunnussäveltä ja asteittain siirtyä kiitollisyyden suvivirteen. Huomaamattamme elämä alkaa virrata sisällämme ja tunkeutua solujen sisälle. Ei aikaakaan, kun huomaamme, että askel on keveämpi ja laulattaa.

Yritän kannustaa lapsenlapsiani laulamaan enkä suostu kuulemaan selityksiä siitä, että eivät he osaa. Kaikki osaavat ja tikulla silmään sitä, joka toisin väittää.

" En laula siksi, että olen onnellinen. Olen onnellinen siksi, että laulan." Tuntematon kuorolainen.


Rakkaus on loistava sisustuselementti!

Monet sisustusratkaisut ovat makuasioita, joista ei todellakaan kannata kiistellä. Mutta kodin energiat on asia, joka vaikuttaa hyvään oloomme merkittävästi. Siihen voi vaikuttaa energiasisustuksella helposti ja ilman minkäänlaisia rahallisia panostuksia. Jokainen ansaitsee kodin, joka antaa voimia, purkaa stressiä ja väsymystä ja luo olosuhteet mahdollisimman iloisille ihmissuhteille.
Rakkaus on kodin tärkein 'sisustuelementti'.
Tervetuloa energisisustuksen iltakurssilleni 14.1. 2016 Balderin Salille! Lue lisää

Montako kertaa kannattaa pelästyä?


Eilen olin jäädä rekan runnomaksi. Autooni tuli vika keskellä moottoritietä. Onneksi selvisin säikähdyksellä. Vai selvisinkö? Järkyttyneenä aloin kelata kauheutta kymmeniä, ellen satoja kertoja niin omassa mielessäni kuin aika monille, joille pääsin kertomaan asiasta. Kesti monta tuntia ennen kuin havahduin siihen, että ehkäåä tässä oli nyt tilanne, jota ei kannttaisi keinotekoisesti ylläpitää enää pitempään. Olin valitettavasti onnistunut polkemaan aivoihini tuoreen stressipolun, jota talloin hokien;  kauheaa, kauheaa, kauheaa.Miksi tämä on huono juttu?Aivot elävät realiajassa ja tilanteen kertaaminen ja tarkka kuvailu vakuuttivat aivoilleni, että olin edelleen vaaratilanteessa. Mikä ei tietenkään ollut totta, mutta sitähän aivoparkani eivät tienneet.

Pidin stressitasoani huippulukemissa, koska en älynnyt pysähtyä enkä muistanut, että minulla on viisaampi vaihtoehto. Monenmoiset kehoa kuormittavat stressikemikaalit tulvivat ympäri kehoani. Olin varmaan lyhentänyt elinikääni reippaasti ja kuormittanut kehoani tarpeettomalla kortisolitulvalla tuntikausia. Sitten muistin hengityksen. Pelastavan hengityksen. Se on kuin herätyskellon stop-painike. Sisäinen hälytystila loppuu.

Syvään hengittäminen on ihmeellinen, lähes taianomainen keino rauhoittaa mieltä. Se toimii minuuteissä tavalla, joka jaksaa ihastuttaa minua uudelleen ja uudelleen. Tyynnyttävä, seesteinen hengitys auttoi minua pysähtymään ja kysymään itseltäni, oliko syytä enää pelätä tai olla järkyttynyt. Ei tietenkään ollut. Vaara oli todellakin ohi eikä sisäinen hysteriani enää palvellut minua. Olin vain pitänyt kuohuvaa sisäistä tilaani yllä kuin antamalla herätyskellon soida taukoamatta, stop-nappulaa painamatta.

Rauhoittuneena kysyin itseltäni, mitä hyvää tapahtumassa oli. Vastaukseksi sain heti ylitsevuotavan kiitollisuuden tunteen siitä, että olen hengissä. Olin myös kiitollinen hinausauton kuljettajan leppoisuudesta ja lämpimästä kodistani, jonne pääsin pian.  
Olin itseni takia kääntänyt tilanteen tulkinnan paremmaksi. Oloni on edelleen lämpimän kiitollinen. Se on huomattavasti mukavampi tunne kuin pelonsekainen päivittely, johon on niin helppo jäädä lillumaan. Aidot tunteet tulevat ja niiden tehtävä on tulla tunnistetuksi. Hyvä niin, sillä emmehän muuten osaisi toimia vaaratilanteissa.

Harjoittelen miettimään tarkkaan, varsinkin tuohtuneena, ärsyyntyneenä tai muuten vain en ihan tyynenä, kuinka monta kertaa minun kannattaa kerrata mielessäni jotain ikävää asiaa. Ja kuinka viisasta on vaahdota siitä muille. Sillä oman jaksamiseni kannalta nopeus on valttia. MItä nopeammin huomaan hyvän, sitä paremmin voin. Paljon on kyse tottumuksesta, josta voi kyllä päästä pois.

En osaa sanoa kenenkään muun puolesta, kuinka kauan on sopiva aika toistaa epämieluisia tapahtumia.  Ehkäpä sopivin mittari on oma tunne - tuleeko minulle parempi olo olemalla hiljaa vai vatvomalla asiaa. Antaako se voimia vai viekö? Jaksavatko läheiseni, ystäväni kuulla kauhutarinaani vielä kerran? Rehellisyys on kullan kallista. Pelästyminen on luonnollista. Sen ylläpito ja lietsonta ei.